De Europese Commissie heeft geen bewijs voor onethisch gebruik van Kaspersky Lab-producten. Dat blijkt uit een document van de EC waarmee Kaspersky zelf naar buiten is gekomen.

Vorig jaar juni nam het Europese Parlement een resolutie aan waarin de software van Kasperksy wordt weggezet als ‘gevaarlijk’ en zelfs ‘kwaadaardig’. Het beveiligingsbedrijf zou ook banden hebben met de Russische overheid en als spion voor Moskou optreden. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Litouwen en Nederland besloten afstand te nemen van de producten. Bij de Verenigde Staten werd het gebruik van alle producten van Kaspersky zelfs verboden bij overheidsinstanties.

De Europese Commissie bevestigt dat er geen bewijs is gevonden voor onethisch gebruik van Karsperksy producten. De verklaring is een reactie op het verzoek van Gerolf Annemans, namens België lid van het Europees Parlement. In maart 2019 heeft Annemens een paar vragen gesteld aan de Europese Commissie naar aanleiding van de genoemde resolutie. Ook informeerde Annemans of de Commissie weet heeft van het bestaan over ‘rapporten of meningen van cyberdeskundigen of adviesbureaus over Kaspersky Lab’.

“Uw securitysoftwareproducten zijn veilig. Dat is wat we inmiddels van meerdere Europese overheidsfunctionarissen te horen hebben gekregen”, zegt Anton Shingarev, Vice President Public Affairs bij Kaspersky Lab.

Volgens de topman benadrukt de verklaring het belang van het Global Transparancy-initiatief van Kasperksy. Het bedrijf wil hiermee inzage geven in de eigen softwarebroncodes en hebben de gegevens verhuisd van Rusland naar Zwitserland. “Inmiddels openen we steeds meer transparantiecentra in Europa met het doel te blijven investeren in vertrouwen onder zowel onze klanten als overheidsinstanties. We hopen dat deze verklaring van de Europese Commissie ook nationale overheidsinstanties helpt bij het nemen van beslissingen die gebaseerd zijn op feitelijk bewijs in plaats van geruchten of ongefundeerd onderzoek.”

Belcentrale, partner van Protagonist, levert de bekroonde beveiligingstoepassingen van Kaspersky Lab. Heeft u interesse in deze dienst? Meer informatie over deze dienst kunt u hier vinden.