Geplande taken

Knowledge Base » Support » Geplande taken

Op alle Protagonist servers draait een programma dat commando’s kan uitvoeren op door de gebruiker vastgestelde tijden. Dit noemt men een Cronjob.
Via Cronjobs is het bijvoorbeeld mogelijk om iedere nacht een reservekopie te laten maken, elk uur een PHP script uit te voeren of elke maandag een mailing te versturen.
Het instellen van een crontab kan via het Control Panel.

U dient hiervoor allereerst in te loggen op uw beheeromgeving op onze homepage:
http://www.protagonist.nl.
SSFrontpage

Wanneer u op onze site bent, klikt u bovenaan op de rode ‘Login’ knop.
Vul vervolgens aan de linkerkant van het scherm de gegevens voor uw Controlpanel in.
SSLoginpage

Wanneer u bent aangekomen op uw Control Panel klikt u op de tab ‘Domeinen’, gevolgd door de knop ‘Regelpaneel’. De site zal u nu automatisch doorverwijzen naar het PLESK Parallels Panel; de ‘Achterkant’ van uw site.
SSControlPanel

Wanneer u bent aangekomen op het PLESK Parallels Panel ziet u daar alle instellingen van uw domein staan die u kunt bijwerken.
SSPlesk

Onderaan de Domeinmogelijkheden kunt u een menu open klikken. Wanneer u dit doet zult u de knop ‘Ingeroosterde taken’. Hier dient u op te klikken.

In het volgende scherm dient u een FTP-gebruiker te kiezen.
Als er maar 1 FTP-gebruiker vermeld is, dan kiest u deze.

Vervolgens klikt u op de knop ‘Nieuwe Taak Inroosteren’.

Het scherm dat u nu voor u ziet kunt u de taak inroosteren.
Bij  ‘Minuut’ vult u in op welke minuut van het uur u het script wilt uitvoeren, en dit doet u zo voor alle tijdseenheden.
Als de taak elke minuut uitgevoerd dient te worden dan voert u een ’ * ‘ in .

Bij ‘Opdracht’ zet u het pad naar het script.
Als u klaar bent klikt u op ‘OK’ en wordt de crontab opgeslagen.
U krijgt dan het volgende scherm te zien:

Deze  onderstaande crontab is ingesteld om de iedere maandag van juni om 12:10 uitgevoerd te worden.

Let op: Als u de cronjob elke minuut laat draaien zorgt dat voor een zware belasting voor de server.
Hoe minder u de cronjob aanroept, hoe minder belasting voor de server.
Het gebruik van cronjobs is dan ook uw eigen verantwoordelijkheid.
Mocht het gebruik van cronjobs op uw account de server overbelasten, dan zullen wij genoodzaakt zijn de cronjob uit te schakelen of bij herhaling uw domein op te schorten.