Stelt u voor: u heeft een aantal afbeeldingen en bestanden en u wilt dat deze makkelijker benaderbaar zijn via een lijst op de website zonder dat u hier een aparte pagina voor wilt aanmaken. U kunt dit vrij makkelijk oplossen met een .htaccess bestand.

Dit bestand kunt u aanmaken met een tekst editor zoals kladblok, het bestand moet dan de naam .htaccess krijgen en vervolgens kunt u daar de de volgende code in plaatsen: “Options +Indexes“. Als het bestand klaar is dan kunt u deze via een FTP-programma uploaden en vervolgens in de map plaatsen waarin de afbeeldingen en documenten staan die zichtbaar moeten zijn in deze lijst.

Als nu de map aangeroepen word in de browser dan zult u een lijst te zien krijgen met daar in alle bestanden en afbeeldingen. U kunt de links in de lijst kiezen om het bestand te openen of om te downloaden. Tevens kunt u door mappen bladeren, indien er in de betreffende map ook nog andere mappen staan.