Om een backup te maken van uw database, moet u deze “dumpen”. Dit houdt in dat de gehele structuur en inhoud van de database wordt weggeschreven naar een tekstbestand, welke u later weer kunt importeren om een backup terug te zetten. Het Plesk control panel maakt het voor u mogelijk om via zogenaamde cron-tabs automatisch een opdracht uit te laten voeren, op een vooraf ingestelde interval. Zo kunt u dus ook automatisch een backup van uw database laten maken.

De volgende twee commando’s kunt u door het Plesk control panel uit laten voeren onder het kopje Ingeroosterde taken. Daar maakt u een nieuwe taak aan, met de onderstaande instellingen. Deze instellingen maken het mogelijk dat er elke dag om 23:00 uur een backup wordt gemaakt van uw database. Uiteraard kunt u altijd de waarden hiervan veranderen.

  • Ingeschakeld: Ja
  • Minuut: 0
  • Uur: 23
  • Dag van de maand: *
  • Maand: *
  • Dag van de week: *

In het invoerveld Opdracht voert u één van de volgende twee opdrachten in, waarbij u alle [WAARDEN] vervangt met de informatie van uw database. De eerste opdracht stuurt de complete dump van de database naar uw e-mailadres. De tweede opdracht maakt een backup in de vorm van een .sql-bestand in de private-map van uw FTP-account.

/usr/bin/mysqldump -u '[MYSQL-GEBRUIKERSNAAM]' --password='[MYSQL-WACHTWOORD]' --databases '[MYSQL-DATABASE]' | mail -s 'Database Backup '`/bin/date +%Y%m%d` '[EMAIL-ADRES]'

/usr/bin/mysqldump -u '[MYSQL-GEBRUIKERSNAAM]' --password='[MYSQL-WACHTWOORD]' --databases '[MYSQL-DATABASE]' > /var/www/vhosts/[DOMEINNAAM]/private/dump_`/bin/date +%Y%m%d`.sql

Uiteraard bent u vrij om de inhoud van de ingeroosterde taken naar eigen wens in te vullen. U kunt bijvoorbeeld twee keer per dag een opdracht uit laten voeren, zodat u een backup van ‘s ochtends en ‘s avonds heeft. Onze support-afdeling staat u graag te woord over al uw vragen over de zogenaamde “cron-jobs”. U kunt ons bereiken via het e-mailadres support@protagonist.nl of het telefoonnummer 088-333 44 44 (optie 2).