Bij Protagonist zorgen we er graag voor dat uw overstap naar onze diensten zo soepel mogelijk verloopt. Indien u een website heeft die draait op WordPress, dan bieden wij u hierbij een handleiding om de overstap mee te begeleiden. Lukt er iets niet? Onze support-afdeling staat voor u gereed om u te helpen bij de overstap.

Wat heeft u nodig?

 • Een domeinnaam die naar Protagonist wijst
  De domeinnaam hoeft niet per se bij Protagonist geregistreerd te zijn, maar deze moet wel reeds naar de nieuwe hosting-omgeving wijzen, zodat u direct kunt testen of alles werkt.
 • Een webhosting-pakket van Protagonist
  Als u een hosting-pakket van Protagonist heeft welke PHP en MySQL ondersteunt, kunt u direct aan de slag met het verplaatsen van uw website.
 • De bronbestanden van uw website
  De bronbestanden van uw website, inclusief een eventueel .htaccess-bestand, moeten worden overgezet. Dit gaat het beste via het FTP-protocol.
 • Een .sql-dump-bestand van uw database
  Het .sql-bestand van uw database is een backup die u bij de oude host exporteert, en bij Protagonist weer importeert. Dit doet u meestal via het programma phpMyAdmin.

1. De bronbestanden overzetten

Wordpress-bestanden in WinSCP
WordPress-bestanden in FileZilla

De bronbestanden van uw website kunt u ophalen en plaatsen via het FTP-protocol. Een FTP-client instellen leert u door middel van een artikel in onze blog. De aanmeldgegevens heeft u van Protagonist verkregen in een e-mail met als onderwerp De opstartgegevens van uw account.

Via het FTP-programma opent u de map httpdocs en verwijdert u alle bestanden die u niet nodig heeft. Als u nog nooit iets via FTP heeft overgezet naar deze hosting-omgeving, mag u alle bestanden verwijderen. Om de bestanden over te plaatsen kunt u ze meestal naar het venster van de hosting-omgeving slepen, afhankelijk van het FTP-programma dat u gebruikt.

2. De rechten op de mappen instellen

Om bestanden zoals foto’s en video’s te uploaden naar uw website vanuit de browser,

Rechten wijzigen via het Plesk-paneel
Rechten wijzigen via het Plesk-paneel

moet u de map httpdocs/wp-content/uploads beschrijfbaar maken voor de browser. Dit houdt in dat u via het FTP-programma of het Plesk-paneel de map in moet stellen voor rwxrwxrwx, oftewel 777. Via uw FTP-programma doet u dit meestal door met de rechtermuisknop op de map te klikken, en voor Eigenschappen te kiezen.

Om de rechten via het Plesk-paneel te wijzigen, gaat u in het paneel naar Bestandsbeheer, surft u naar de map httpdocs/wp-content en klikt u op de tekst in de kolom Rechten achter de map uploads. Daar vinkt u iedere optie (lezen, schrijven, uitvoeren) aan en klikt u op OK.

3. De database aanmaken

Voor het aanmaken van een database gaat u in Plesk Panel naar Databases waarna u kunt klikken op Nieuwe database toevoegen. U geeft nu een database naam op en kiest MySQL als type. In het nieuwe scherm kiest Nieuwe databasegebruiker toevoegen. Geef in het volgende scherm een gebruikersnaam en wachtwoord op voor de zojuist aangemaakte database.

4. De database importeren

Om de database te importeren heeft u een .sql-bestand nodig van uw website dat u kunt verkrijgen van uw huidige of oude hosting provider. Dit .sql-bestand is een tekstbestand dat het Database Management Systeem precies vertelt welke structuur en data te importeren voor uw nieuwe omgeving.

Ga nogmaals in Plesk Panel naar Databases en klik op de net aangemaakte database. Klik op Webadmin waarna een pop-up zal verschijnen met phpMyAdmin erin. In het menu selecteert u Importeer (mogelijk onder Meer). Op de nieuwe pagina klikt u op Bestand kiezen en opent u het .sql-bestand op uw computer. Klik tot slot op start om het importeren te starten.

5. De database aanpassen

Nog steeds in het phpMyAdmin venster klikt u op wp_options aan de linker kant. Aan de rechter kant zal nu de tabel wp_options worden geladen. Zoek in de tabel de siteurl op en noteer deze waarde (bijvoorbeeld: http://domeinnaam.nl/wordpress).

Bovenin phpMyAdmin klikt u nu op uw database naam en vervolgens daaronder op SQL. In het nieuwe venster plakt u de volgende code:

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, ‘http://domeinnaam.nl/wordpress‘, ‘http://domein.nl’) WHERE option_name = ‘home’ OR option_name = ‘siteurl’;

UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, ‘http://domeinnaam.nl/wordpress‘,’http://domein.nl‘);

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, ‘http://domeinnaam.nl/wordpress‘, ‘http://domein.nl‘);

In plaats van http://domeinnnaam.nl/wordpress vult u de waarde in die u eerder had genoteerd. Http://domein.nl vervangt u door het nieuwe adres bij Protagonist van uw WordPress map. Na deze aanpassingen kunt u op Start klikken op de database aanpassingen te voltooien.

Nadat u deze stappen heeft doorlopen kunt u WordPress gebruiken op uw hosting bij Protagonist. Mocht u vragen hebben of tegen problemen aanlopen dan kunt u contact opnemen met de support afdeling van Protagonist.