Protagonist is trots op haar diversiteit in klanten en de websites die op de servers geplaatst worden. Elke week richt Protagonist haar schijnwerpers op een van haar 20.000 klanten, en geeft deze een plek in de spotlight.  Deze week stellen wij u graag voor aan Lodewijk Ouwens.

Zelfinterview Lodewijk Ouwens

Datum: 8 juli 2013
Plaats van handeling : Westerpaviljoen Rotterdam (www.westerpaviljoen.nl)
Vaste bestelling: twee kroketten met sla. Espresso toe.
LO: Welke vraag wordt je het vaakst gesteld?
 Dat is de vraag: wat doe je nou eigenlijk precies?
Ik hou me met zoveel verschillende dingen bezig, dat de meeste mensen in mijn omgeving het overzicht verliezen. En het antwoord is trouwens ook telkens verschillend. Hangt ervan af wie het vraagt.

LO: Hoe zou je je dan willen omschrijven?
 Qua werk beweeg ik me als een zelfstandige professional in het grensgebied van onderwijs, kunst, cultuur en bedrijfsleven. Mijn specialisme is creativiteitsontwikkeling van mensen in organisaties.

LO: Dat klinkt nogal vaag…
 Klopt, maar in de praktijk is het heel concreet. Zo geef ik bijvoorbeeld les aan docenten van de Willem de Kooning Academie (www.wdka.nl). Samen verdiepen we ons in de kunst van het lesgeven. We stellen ons vragen als: hoe ontwerp je modern kunstonderwijs en hoe begeleid je jonge getalenteerde mensen op hun weg naar een eigen beroepspraktijk? Die vragen leiden uiteindelijk tot concrete lessen en projecten.

LO: Wat doe je dan in bedrijven?
 Ook daar draait het om concrete vraagstukken die om een oplossing vragen.
En ook daar is grote behoefte aan creatieve ideeën. Soms ben je uitgekeken op een vraagstuk en dan helpt het vaak om iemand van buiten er met een andere blik naar te laten kijken. In zo’n geval organiseer ik een tijdelijke denktank van creatieve mensen rond dat vraagstuk en help ik hen nieuwe oplossingsrichtingen te bedenken.

LO: Hoe ziet je gemiddelde werkweek eruit?
 Er bestaat geen gemiddelde werkweek. Vandaag zit ik op het ministerie van OWC in een expertmeeting, morgen geef ik een lezing op een middelbare school over creativiteit als motor voor hun onderwijs, overmorgen geef ik een workshop beeldend schrijven voor de Media Academie in Hilversum (www.media-academie.nl) en daarna werk ik met een cineaste aan een film voor Cultuurprofielscholen (http://www.youtube.com/user/CultuurprofielVCPS/featured.) En tussendoor schrijf ik artikelen en gedichten en loop ik buiten naar vogels te kijken en foto’s te maken.

LO: Je bent van 1949. Wanneer ga je met pensioen?
 Ik hoop nooit. Een zelfstandige gaat niet met pensioen. Zolang ik iets kan betekenen voor anderen en het mij ook inspireert blijf ik bezig. Ik leer nog iedere dag.

LO: Ten slotte: waarom een website?
 Als mensen me vragen wat ik precies doe, zeg ik : kijk maar op m’n website.