Protagonist is trots op haar diversiteit in klanten en de websites die op de servers geplaatst worden. Elke week richt Protagonist haar schijnwerpers op een van haar 20.000 klanten, en geeft deze een plek in de spotlight.  Deze week stellen wij u graag voor aan Vliegbasis Soesterberg. header_soesterberg2

Vliegbasis Soesterberg vanaf 1910.
De website www.vliegbasis-soesterberg.nl is gemaakt als blijvende herinnering aan de Vliegbasis Soesterberg en als “ontmoetingsplaats” voor mensen die de Koninklijke Luchtmacht en in het bijzonder de Vliegbasis Soesterberg een warm hart toe dragen.
De Vliegbasis Soesterberg was de eerste belangrijke militaire vliegbasis van Nederland. Vanwege het feit dat de Nederlandse luchtvaart hier haar ontstaan vond werd de vliegbasis Soesterberg ook wel “De Bakermat” genoemd. In 1910 richtte de automobielfirma Verwey en Lugard uit Den Haag in de buurt van Soesterberg een heideveld in als burgervliegveld. Frits Koolhoven, de beroemde luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer, maakte op Soesterberg op de 2e Paasdag 1911 de eerste proefvlucht met zijn zelfgebouwde vliegtuig de ´Heidevogel´.

Als gevolg van de Koude Oorlog en de dreiging vanuit de toenmalige USSR, werd besloten om in centraal Europa de luchtstrijdkrachten te versterken. Samen met andere militaire maatregelen werd besloten dat de Nederlandse Luchtmacht versterkt zou worden met een Amerikaans Luchtmacht Squadron om zo aan haar NAVO verplichtingen te kunnen voldoen.
Op 1 november 1954 landde het eerste Amerikaanse militaire toestel, een F-86F Sabre, voor dat doel op vliegbasis Soesterberg. Officeel werd op 16 november 1954 het 32e Tactical Fighter Squadron “The Wolfhounds” geïnstalleerd op de Vliegbasis Soesterberg.

Op 12 november 2008 heeft op de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht de officiele sluitingsceremonie plaatsgevonden. De basis moest sluiten wegens bezuinigingen.Het nieuwe Nationaal Defensiemuseum (een combinatie van het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum in Delft) krijgt een plek op het terrein en een deel van de voormalige vliegbasis wordt natuurgebied. Een klein deel, het voormalige Amerikaanse gedeelte, blijft militair gebied. Ook zullen er woningen gebouwd worden. Op 12 juni 2009 is het eigendom van de basis in handen gekomen van de provincie Utrecht en heeft de vliegbasis haar functie als militair vliegveld verloren. Met de overdracht aan de provincie is een definitief einde gekomen aan de lange militaire status van het gebied.