Ben je het ook helemaal zat om continu online begluurd te worden door Google? DuckDuckGo biedt meer online privacy en zorgt ervoor dat bedrijven jouw surfgedrag niet kunnen volgen. De zoekmachine staat voor anonimiteit en zorgt ervoor dat, zoals de naam doet vermoeden, je ondergedoken blijft.

rererer

Zoeken zonder profiel

Google verzamelt netjes alle data over jou wanneer jij een van haar producten gebruikt. Zo ook de pagina’s waar jij op klikt wanneer je een zoekopdracht hebt gedaan via Google. Door middel van een algoritme past Google jouw zoekresultaten aan. Bijvoorbeeld: Google merkt dat jij bij elke zoekopdracht op een website klikt die met auto’s te maken heeft. Google zal jou steeds meer resultaten voorschotelen met websites over auto’s. Als jij lang genoeg op de resultaten met auto’s blijft klikken zullen jouw Google zoekopdrachten alleen nog maar pagina’s vol met links naar auto websites opleveren. Je bent nu terecht gekomen in de zogenaamde ‘Filter bubble‘. Deze Filter bubble is volgens Eli Pariser gevaarlijk, omdat je een soort tunnelvisie krijgt. Je komt alleen nog maar in aanraking met meningen en onderwerpen die jouw levensvisie bevestigen. Je krijgt nooit meer resultaten te zien die afwijken van jouw mening. Je kunt daarom ook niet overtuigd worden door argumenten waarop je je mening eventueel wilt bijstellen.

DuckDuckGo houdt daarom juist geen profiel van jouw zoekopdrachten bij. Alle gebruikers van DuckDuckGo krijgen exact dezelfde resultaten te zien. Dit is een voordeel wanneer je de Filter bubble wilt ontwijken en zo voorkomt dat je in een hokje geplaatst wordt.

Duckduckgo is een momenteel een kleine naam in zoekmachineland. Met de dagelijkse 4 miljoen zoekopdrachten staat DuckDuckGo nog in de schaduw van Google. Google wordt zo n 1500 keer vaker bezocht namelijk 6 miljard keer per dag geraadpleegd.Desondanks zie je toch dat de populariteit toeneemt en is het aan te raden om deze outsider in de gaten te houden.