Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat van alle internetters inmiddels ruim één op de drie gebruik maakt van cloud diensten. Vooral jongeren maken als alternatief voor hun eigen harde schijf gebruik van diensten in de cloud.

De ruimte op de cloud wordt vaak aangeboden bij software op een smartphone of een tablet en de cloudgebruikers hebben dan ook vaker een tablet of smartphone dan niet-gebruikers. Ook zijn de gebruikers van de dienst doorgaans handiger met computers dan niet-gebruikers.

What-is-cloud-computing

Het grootste gedeelte (90 procent) van de cloudgebruikers gebruikt de dienst voor de opslag van foto’s. Ook worden tekstbestanden, spreadsheets en presentaties vaak geüpload. Hier gaat het om bijna twee derde van de gebruikers. Video’s, e-books en muziek worden een stuk minder vaak geüpload.

Algemene voorwaarden

Verder laat het onderzoek zien dat een kwart van de gebruikers vindt dat de algemene voorwaarden die deze opslagdiensten uitgeven te moeilijk zijn. Maar wat een cloud leverancier met je vakantiefoto’s mag blijft voor veel gebruikers nog vaag. De grootste zorgen die bewuste niet-gebruikers hebben betreft vaak de veiligheid van hun bestanden en de privacy en de betrouwbaarheid van de aanbieders.

Tegenwoordig is het ondenkbaar dat je een smartphone hebt die niet gekoppeld is met de cloud. Het gebruiksgemak van een cloud weegt veelal op tegen de eventuele bezwaren. Apple-gebruikers moeten bijvoorbeeld wel gebruik maken van de iCloud als ze hun muziekverzameling in iTunes zowel op hun computer als op hun iPhone willen beluisteren.

Voordelen Cloud diensten

De grootste voordelen van de Cloud diensten vindt u hier onder terug:

Mobiliteit
Dankzij de cloud hoeft u nooit meer iets te missen indien u niet in staat bent om zich te verplaatsen. Zo is vanaf één vaste plek alles toegankelijk voor u en kunt u gebruik maken van uw bestanden. Zo kan men locatie onafhankelijk en dus flexibel te werk gaan.

Onderhoud
U hoeft zich niet meer bezig te houden met updaten en het vernieuwen van software licenties. Cloud computing maakt gebruik van online software die automatisch wordt bijgewerkt door de provider. Zo bespaard u tijd en kosten omdat u hier geen personeel voor hoeft te gebruiken.

Prijs
Voor kleine ondernemers is het niet meer nodig om zware computers aan te schaffen omdat alle processen online draaien. Daarnaast hoeft er ook niet meer geïnvesteerd te worden in een eigen server of software.

iCloud lek

De betrouwbaarheid van de iCloud kwam onlangs in opspraak toen naaktfoto’s van Amerikaanse beroemdheden werden verspreid over internet. De iCloud zou zijn gekraakt waarna de foto’s in het publieke domein terecht waren gekomen. Het zou daarbij gaan om foto’s die al lang geleden gewist waren, maar die een hacker toch weer boven water wist te krijgen. Het is onduidelijk hoe dat precies heeft kunnen gebeuren en Apple ontkent dat ze iets met de zaak te maken hebben.

Het is nog niet mogelijk om de trend weer te geven over het aantal cloudgebruikers en hoe dit toe- of juist afneemt omdat het de eerste keer is dat het CBS dit onderzoekt. Clouds lijken niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, en smartphone- en tabletfabrikanten doen er veel aan om zoveel mogelijk klanten in hun ‘informatiewolk’ te krijgen. Dat veel mensen niet precies begrijpen hoe een cloud werkt, of die veilig is en wat precies de voorwaarden zijn, lijkt voor de meeste gebruikers niet relevant.

Kijk op onze website voor meer informatie over onze clouddiensten.
Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze support medewerkers via 088 333 4444 of een e-mail sturen naar sales@protagonist.nl.