Weer een update. De zoveelste al. Heel vervelend en het kost tijd. Je hebt wel wat beters te doen dan het systeem weer eens up te daten. Of toch niet? Het is belangrijk om je CMS (Content Management Systeem) up-to-date te houden, zodat het risico om gehackt te worden zo klein mogelijk blijft.

1. Iedere website is interessant voor hackers

Daarom is ook iedereen website interessant om te hacken. Niet vanwege de inhoud of om de beheerder van de website. Per gehackte website kan er namelijk spam worden verstuurd of schadelijke software geïnstalleerd worden. Hierdoor kan de computer van een bezoeker besmet raken.

2. Zo blijft je website altijd functioneren

Een CMS is nooit perfect. Het bestaat uit meerdere bouwstenen die van tijd tot tijd geactualiseerd, geoptimaliseerd of verbeterd moet worden. Wanneer je dat niet doet, dan is het mogelijk voor hackers om te zoeken naar beveiligingslekken of bugs en deze actief te misbruiken. De nieuwste versies van CMS-systemen bevatten vaak updates welke veiligheidslekken en bugs ongedaan te maken. Blijf daarom je CMS regelmatig updaten zodat je website altijd optimaal blijft functioneren.

3. Technische problemen/bugs

Iedereen maakt fouten. Zelfs ervaren programmeurs en ontwikkelaars maken ze weleens. Soms komen er ‘fouten’ tevoorschijn als er elementen worden gebruikt in samenwerking met andere plug-ins of programma’s. Zulke programmeerfouten (ook wel bugs genoemd) moeten opgelost worden. Zodra ze opgelost zijn, worden ze later als update gepubliceerd.

4. Het is jouw verantwoordelijkheid

Heeft een hoster het CMS voor je geïnstalleerd? Dan alsnog blijft het updaten van je CMS de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de website. Een hoster of webbouwer is niet verantwoordelijk voor het bijhouden van updates. In slechts een paar muisklikken kun je al de updates bij de meeste systemen installeren. Aan te raden is om vooraf altijd een back-up van je website en database te maken. Soms gaat het mis met updaten en in het ergste geval doet je website het niet meer. Als je dan een back-up hebt, dan kun je daarop terugvallen.

5. Updates zijn goedkoper

Bescherm je website door de bestaande CMS regelmatig bij te werken. Dit is meestal goedkoper. Zo wordt je website beschermd tegen hackers en hoef je eigen website niet te herstellen of compleet nieuw op te bouwen. Daar gaat geld en veel tijd inzitten en dat is allemaal te voorkomen met een paar muisklikken.

Geen zorgen over de veiligheid of risico’s hebben?

Wil je geen zorgen hebben over de veiligheid van je website? Of de risico’s die eraan vastkleven wanneer je zelf een update uitvoert? Laat het dan aan ons over! Protagonist zorgt er graag voor dat elke update op jouw website wordt geïnstalleerd. Uiteraard maken we vooraf een back-up. Meer weten? Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl.