Een goede domeinnaam en een hostingpakket die aan je wensen voldoet, is een goed begin om jezelf te verzekeren van een snelle website en het boosten van je SEO-ranking. En toch komt er zoveel meer bij kijken. Denk hierbij aan welke zoekwoorden je gaat gebruiken, hoe groot je afbeeldingsbestanden zijn en of je content wel of niet leesbaar is. Dit is eigenlijk ook waarom je een goede SEO-plugin nodig hebt voor je WordPress website. Heb je dat niet? Dan is de kans groot dat je door de concurrentie verslagen wordt die wel deze tools gebruikt.

Gelukkig voor de gebruikers van WordPRess bestaan er verschillende SEO-plugins waarvan er een groot deel volledig gratis is. Ook kun je gebruik maken van andere externe SEO-tools die je kunnen helpen om statistieken te verzamelen, zoekwoorden te ranken en informatie verstrekken over backlinks. Protagonist biedt de Strawberry SEO-tool aan. Onze uitgebreide tool helpt je met het analyseren van je SEO strategie, doet aanbevelingen voor het kiezen van de juiste trefwoorden, het aanpassen van de content en het opbouwen van de meest waardevolle backlinks.

WordPress SEO-plugins die je moet hebben

De SEO-plugins van WordPress zijn makkelijk te begrijpen en te installeren. Bovendien kun je kiezen tussen een groot aantal plugins met elk hun eigen features. De betere plugins laten je binnen de editor zien (wanneer je een artikel of pagina bewerkt), hoe je SEO kunt verbeteren door middel van voorspellingen en advies. Andere plugins zijn dan niet zo geavanceerd, maar hebben we de mogelijkheid om dode links op te sporen of om de grootte van afbeeldingen te minimaliseren.

Hieronder staat een overzicht van handige SEO-plugins voor jouw WordPress website.
1. Yoast SEO
2. The SEO Framework
3. Rank Math
4. Broken Link Checker
5. WordLift

1. De onbetwiste leider: Yoast SEO

Als we het hebben over WordPress SEO-plugins, dan is Yoast SEO toch dé onbetwiste leider. Yoast blijft imponeren met indrukwekkende updates, een prachtige interface en gebruiksvriendelijkheid. Bovendien kun je advies vragen aan een hechte community in de forumsectie van hun eigen website. Ook vind je hier een informatieve blog met informatie over SEO en cursussen voor beginners en gevorderde gebruikers.

Via de website van Yoast kun je ook toegang krijgen tot Yoast SEO Premium. Met de betaalde versie van Yoast SEO krijg je de mogelijkheid om van geavanceerde features gebruik te maken. Je kunt bijvoorbeeld interne linksuggesties bekijken om bezoekers naar andere pagina’s van je website te sturen. De Premium plugin kost $89 per website, wat voor elke website wel de moeite waard zou moeten zijn. Mocht je het er niet voor over hebben, de gratis versie van de plugin verslaat toch wel de meeste andere SEO WordPress-plugins.

Diverse redenen om voor Yoast SEO te gaan

 • Bekijk precies hoe jouw pagina’s er in Google’s zoekmachine uit komen te zien. Je kunt de meta-descriptie en titel eenvoudig veranderen om de pagina aantrekkelijk te maken.
 • Je pagina’s worden gecontroleerd op leesbaarheid en je krijgt suggesties.
 • De plugin wordt elke twee weken van een update voorzien.
 • Yoast biedt veel support en heeft een documentatiecentrum waar je alles kunt vinden.

2. The SEO Framework

Wil je een snelle, lichtgewicht SEO-plugin voor WordPress? En heb je ook geen trek in advertenties en ongewenste aanbiedingen? Dan is The SEO Framework iets voor jou. De plugin richt zich op website-eigenaren die zich richten op het behalen van hoge sitesnelheden en geen tijd willen steken in SEO-artikelen. The SEO Framework wordt vaak beschouwd als het beste alternatief voor Yoast SEO. De SEO-beoordelingen zijn visueel aantrekkelijk en het afstemmen van zoekwoorden gaat flexibeler.

Wanneer je een artikel schrijft, kun de SEO instellen door middel van een aantal tabbladen. Eén gekleurde schaal geeft exact aan hoe ver je bent met het optimaliseren van de SEO. Je ziet meteen waar nog werk te verrichten is. De interface van de plugin is perfect voor beginners. Voor de gevorderde gebruikers is er ook een API beschikbaar. The SEO Framework biedt meer geavanceerde functionaliteiten aan met behulp van extensies zoals AMP-integratie, artikelverbetering en redirects.

Wat maakt The SEO Framework plugin zo goed?

 • Ze hebben meer dan 18.000 uur aan de ontwikkeling van de plugin gezeten.
 • Het SEO Framework probeert je niets te verkopen. Je hoeft niet te betalen voor uitbreidingen of voor een premium versie.
 • Ze bieden een extensie die het spammen met reacties tegengaat (Honeypot).
 • De meeste SEO-instellingen zijn vooraf geconfigureerd, zodat er na de installatie van de plug-in weinig hoeft te worden ingesteld.
 • Het biedt een gekleurde schaal die op een gebruiksvriendelijke manier controleert of je bericht goed zal presteren op Google.

3. Rank Math

Krijg de volledige controle over je SEO met Rank Math, het Zwitsers zakmes onder de SEO-tools voor websites die op WordPress draaien. Rank Match combineert de kracht van meerdere SEO-plugins en brengt alles samen in een gebruiksvriendelijke plugin. Je kunt de SEO in de editor van je artikelen, pagina’s of producten eenvoudig beheren. Daars kun je alle meta-tags beheren van pagina’s of artikelen.

Belangrijke informatie is door de integratie met Google Search Console in slechts één oogopslag te zien. Je kunt bijvoorbeeld onder andere zien welke zoekwoorden je rankt, hoeveel impressies je website binnen Google krijgt en welke fouten Google op je website tegenkomt. Bovendien wordt Rank Match geleverd met een ingebouwde 404-monitor, redirects, SEO voor lokale ondernemingen, automatische SEO voor afbeeldingen, aanbevelingen voor interne linkbuilding en veel meer.

Waarom Rank Math aan te bevelen is als SEO-plugin

 • Rank Match is één van de meest complete SEO-plugins op de markt.
 • De plugin analyseert elke post, pagina of product aan de hand van 40 verschillende factoren met de SEO Analysis Tool.
 • Het is zeer geschikt voor beginners, doordat de gebruikersinterface overzichtelijk en verschillende features makkelijk te begrijpen zijn.
 • Je krijgt een 404-monitor erbij, deze laat je zien waar gebruikers tegen foutmeldingen lopen.
 • Het wordt geleverd met een redirect-module, zodat bezoekers die een 404-error tegenkomen naar een andere pagina op de website wordt gestuurd.

4. Broken Link Checker

De leesbaarheid van je content is ook een belangrijk aspect van SEO. Blijf je website controleren op doodlopende links. Wanneer Google een dode link opmerkt (een link dat naar een 404-pagina leidt), dan wordt dit beschouwd als onderdeel van een slechte gebruikerservaring. Bezoekers hebben er geen baat bij om op een lege pagina te belanden. Jammer genoeg kan het uren of zelfs dagen duren om al je content handmatig te checken op dode links. Gelukkig is er een oplossing, de Broken Link Checker.

Het vuile werk wordt voor je gedaan. De tool checkt alle blogberichten en pagina’s. Alle dode dode links komen binnen een paar minuten binnen. De lijst bevat de betreffende links die je kunt verwijderen of wijzigen naar bestaande pagina’s. Mocht je de plugin actief houden, dan blijft deze je site doorzoeken en ontvang je automatisch een melding wanneer er een doodlopende link wordt gevonden. Als alles is gefikst, dan ziet Google dat je je site goed onderhoudt.

Let op! De plugin kan de prestaties van je website negatief beïnvloeden. Dit komt vanwege de feit dat de plugin bij activatie constant je website scant. We raden dan ook aan om deze periodiek te gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld elke maand activeren om zo alle artikelen te scannen en je links te repareren. Zet het vervolgens weer uit.

Waarom de Broken Link Checker een must is voor iedere WordPress website

 • Je hoeft doodlopende links niet meer handmatig te wijzigen, dit wordt via de pagina van de plugin zelf gedaan.
 • De tool heeft een optie voor het zoek en filteren van links.
 • Ontbrekende afbeeldingen en redirects worden ook opgespoord. Daarnaast wordt gekeken naar alle factoren die een bezoeker in de war kan brengen waardoor je ranking negatief wordt beïnvloed.

5. WordLift

Dit is een plugin die AI gebruikt om geavanceerde SEO-mogelijkheden te leveren aan content-editors en marketeers. WordLift helpt je bij het organiseren van je content en automatiseert je dataopmaak. Bovendien verbetert de WordPress-plugin door interne links, aanbevelingswidgets en rijke metadata toe te voegen. De pakketten zijn vanaf € 59,00 per maand.

WordLift zorgt ook ervoor dat alle artikelen en pagina’s vertaalt worden naar machinevriendelijke content. Zo kunnen zoekcrawlers, chatbots en persoonlijke digitale assistenten je content gebruik om je organische verkeer te vergroten.

Meer weten over de plugin? Bekijk dan hieronder een korte introductie van WordLift.

Dit waren de 5 WordPress SEO plugins die je niet wilt missen

Zonder deze tools is SEO een tijdrovende en vervelende klus. Wanneer je de juiste WordPress SEO-plugin hebt gevonden die aan jouw wensen voldoet, dan zijn taken zoals het plannen van zoekwoorden en concurrentieanalyse, een fluitje van een cent.

Beginnen met WordPress?

Wij bieden meerdere hostingpakketten aan. Claim je domeinnaam en ga aan de slag! Mocht je er niet uitkomen? Onze supportafdeling staat uiteraard voor je klaar. Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl. Onze helpdesk is geopend maandag t/m donderdag 09:00 – 17:30 uur en vrijdag 09:00 – 16:30 uur.