Voor je jouw website online kunt zetten, heb je een hostingpakket nodig. Protagonist biedt verschillende hostingpakketten. Zo kun je bij ons shared hosting afsluiten voor je website, maar ook hosting met een VPS of hosting met een dedicated server. Maar wat past bij jouw situatie? Protagonist vertelt alles over de drie varianten zodat jij kunt bepalen welke vorm van hosting het beste bij jou en jouw website past.

Wat is shared hosting?

Shared hosting is een hostingpakket waarbij je een webserver met anderen deelt. De volledige capaciteit van de server wordt zo over meerdere accounts verspreid. Hierdoor is een shared hosting account stukken goedkoper dan de andere pakketten. Shared hosting is ideaal wanneer je website niet groot is. Heb je een zware webshop, dan is het verstandig om voor een andere pakket te gaan.

De voordelen van shared hosting

 • Het is goedkoop
 • Weinig tot geen onderhoud aan de server
 • Eenvoudig uit te breiden

De nadelen van shared hosting

 • De capaciteit van de server deel je met anderen
 • Bepaalde serverinstellingen kun je niet veranderen
 • Andere mensen die de server gebruiken, kunnen voor problemen zorgen

Wat is een VPS server?

VPS staat voor Virtual Private Server. Een VPS is een fysieke server, die opgedeeld wordt in kleinere virtuele servers. Je deelt de fysieke server met anderen, maar je hebt wel je eigen ruimte. VPS hosting biedt meer dan shared hosting, maar is minder uitgebreid dan dedicated server hosting.

Jouw VPS is makkelijk uit te breiden. Heb je bijvoorbeeld de behoefte aan meer geheugen of opslagruimte, dan is dit geen enkel probleem. Het is vervolgens weer mogelijk om een eigen besturingssysteem (Linux of Windows) te installeren.

De voordelen van VPS server

 • Een VPS is schaalbaar
 • Een VPS is onafhankelijk, je hebt een eigen server
 • Je hebt meer controle over je hosting
 • VPS hosting is goedkoper dan dedicated server hosting

De nadelen van VPS server

 • De kosten van VPS zijn hoger dan van een shared hosting pakket
 • Je hebt technische kennis nodig
 • Onderhoud in eigen beheer, je moet zelf alles doen

Wat is een dedicated server?

Zoals de naam al suggereert, is een dedicated server volledig gewijd aan jou. Je krijgt een fysieke server van de hostingprovider, die helemaal van jou is. In andere woorden, je hoeft deze server met niemand te delen. Een dedicated server is duurder van een VPS omdat je meer mogelijkheden en een grotere servercapaciteit krijgt.

De voordelen van een dedicated server

 • Je hebt een eigen server
 • Geen overlast van andere gebruikers
 • Met een eigen server krijg je beschikking over een hogere rekenkracht

De nadelen van een dedicated server

 • Een dedicated server is duurder dan de andere opties
 • Je hebt meer onderhoud aan je eigen server

Twijfel je over je keuze?

Weet je niet welke hostingpakket je moet kiezen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!