De data in uw database kan van cruciaal belang zijn voor de uitvoering van uw bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld wanneer u een webwinkel heeft of uw klantenbestand online bijhoudt. Daarom is het verstandig regelmatig een backup te maken van uw data. Hieronder zullen wij beschrijven hoe u handmatig een backup kunt maken van uw data door middel van het Plesk-paneel. U kunt ook automatisch een database-backup laten maken.

Om handmatig een database-backup te maken, meldt u zich eerst aan in het Plesk-paneel. Hoe u dit doet, wordt onder andere beschreven in de Protagonist Snelstart. Eenmaal daar aangekomen, volgt u de volgende stappen:

  • Toepassingen & Diensten > Databases
  • Selecteer de betreffende database
  • Hulpprogramma’s > Webadmin
  • Het is mogelijk dat het nieuwe venster wordt geblokkeerd door een pop-up-blocker van uw browser
  • Exporteer
  • Selecteer de betreffende database
  • Klik op het vinkje voor Verzenden
  • Start

Het bestand dat vervolgens wordt gedownload is een .sql-bestand. Dit bestand bestaat uit platte tekst die u kunt gebruiken om later een backup mee te herstellen. Verstandig is om de naam van het bestand te wijzigen zodat de huidige datum erin staat. Bewaar dit bestand op een veilige plek, en u bent verzekerd van herstel van uw data wanneer nodig.