Internet Memes

Een internet meme is een idee dat zich snel verspreid via het internet en kan allerlei vormen aannemen, zoals afbeeldingen, video’s of muziek. Vaak zijn deze opvallend eenvoudig van aard en kunnen door de snelheid van het internet soms binnen uren miljoenen mensen bereiken.
De term meme, die is afgeleid van de biologische term gene, vind zijn oorsprong in een boek van Richard Dawkins als een concept waarin ideeen of concepten verspreid worden door een cultuur.
Veel memes vinden ook hun weg buiten het internet door hun enorme populariteit.
Hieronder volgen enkele voorbeelden van de meeste populaire memes:

Rickrolling

Bij rickrolling word iemand die denkt dat hij op een pagina uitkomt die hij wil bekijken in plaats daarvan doorleid naar de 80’s clip van Rick Astley’s “Never Gonna Give You Up”.
Deze manier van “belletje trekken” op internet word niet alleen veel gebruikt op fora en links naar pagina’s waarin veel mensen geintresseerd zouden zijn, maar heeft ook zijn weg gevonden in bijvoorbeeld 1 april grappen.

“Never Gonna Give You Up” van Rick Astley

 

LOLcats

Lolcats zijn grappige foto’s van katten met bijschriften in gebroken Engels. Opvallend is de sctructuur van de gebruikte zinnen, met patronen als “I can has” of “I eated it” die samen vormen wat vaak “LOLspeak” genoemd word.
Op sites als http://icanhascheezburger.com staan tienduizenden van deze foto’s, inclusief een pagina waarin gebruikers eenvoudig zelf foto’s kunnen voorzien van teksten en op de site kunnen plaatsen.
Zoals veel memes worden de foto’s vaak gebruikt op fora, en lolcats zijn na jaren nog steeds een veelvoorkomende meme.

Een van de meest gebruikte foto’s in fora, de zogenaamde “serious cat”

 

Over 9000

Deze term komt de japanse animatieserie DragonBall Z, die bekend staat om zijn enorm uitgesponnen vechtscenes en over-the-top gevechten. “Over 9000!” werd door het personage Vegata gezegd in een van de afleveringen, refererend naar de kracht “powerlevel” van hoofdpersoon Goku.
De meme word vaak gebruikt in grappen voor alles wat met cijfers of levels te maken heeft.

De originele “Over 9000” clip van Dragonball Z:

 

All your base are belong to us

Deze zin is afkomstig uit een clip van Zero Wing, een Japans spel dat niet wanwege zijn kwaliteit bekend werd maar vanwege de ontzettend slecht vertaalde Engelse versie.
Dit gebroken Engels, ook wel “Engrish” genoemd, is op zichzelf ook een meme geworden, mede dankzij deze clip. Hoewel het spel al in 1989 uitkwam is het nog steeds bekend vanwege vele verwijzingen op het internet hiernaar.
Zo komt deze vaak voor in webcomics en flash filmpjes en zijn er zelf t-shirts van gemaakt. Ook in andere videospellen komt de verwijzing regelmatig terug.

Het filmpje uit het spel & techno remix: