Tegenwoordig worden spammers op blacklists (zwarte lijsten) gezet. Deze lijsten worden door internet providers en hosting bedrijven gebruikt om spam mail te blokkeren. Naast de spam blacklists zijn er ook blacklists voor websites. Op zo’n zwarte lijst staan is natuurlijk nooit prettig, zeker niet als u ook nog eens veel tijd en energie in uw website heeft gestopt.

Staat u op een blacklist?

U kunt dit het beste achterhalen door naar http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=uwdomeinnaam.nl te gaan. U krijgt vervolgens een overzicht te zien met informatie over uw website.

Wat kunt u ertegen doen?

Waarschijnlijk heeft uw website beveiligingsproblemen. U kunt het beste eerst al uw software (bijvoorbeeld Joomla!, WordPress en/of plugins) die u draait op uw website updaten naar de laatste versie. Vervolgens kunt u websites als http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner/ gebruiken om uw website te controleren.

Mocht er wat gevonden zijn dan kunt u het beste op Google zoeken naar een oplossing hiervoor (er zijn veel verschillende infecties).

Opnieuw laten controleren

Wanneer u er zeker van bent dat uw website volledig is opgeschoond en naar behoren werkt kunt u uw website opnieuw laten ‘keuren’ door Google. De stappen die hiervoor nodig zijn vindt u op http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=168328.