Klanten stellen ons regelmatig de vraag hoe een extensie of domeinnaam er voor kan zorgen dat je beter gevonden wordt.  Dit staat beter bekend als SEO en is een belangrijk meetinstrument met betrekking tot de vindbaarheid van de website.

In dit blogartikel vindt u een aantal tips over hoe u er voor kunt zorgen om met de juiste domeinnaam nog sneller in contact komt met uw doelgroep.

Wat is SEO?
SEO zijn alle activiteiten die er uiteindelijk voor zorgen dat uw website zo hoog mogelijk scoort in de zoekmachines. Dit is niet het zelfde als betaald adverteren op zoekmachines (SEA). Hetgeen wat SEO zo aantrekkelijk maakt is dat het gratis is en dat het veel kan opleveren als er voldoende effort in gestoken wordt. Zo wordt een website die bovenaan staat in de zoekmachine twee keer zoveel aangeklikt als een website die op plaats twee te vinden is.

Content is the key
De website wordt in eerste instantie beoordeeld naar de relevantie van de sitecontent. Dat houdt dus in dat een website zonder de juiste content weinig zal hebben aan een goede domeinnaam. Echter geldt wel dat wanneer vergelijkbare content online staat onder verschillende domeinnamen, dit een positief effect kan hebben op de vindbaarheid. Hierbij spelen zowel de domeinnaam als extensie een rol.

In Nederland gevonden worden
Geotargeting is een van de belangrijkste aspecten waarmee u met uw extensie de locatie benadrukt die voor u relevant is. Zo wordt u nog beter gevonden in de omgeving waar u dat wilt. Zo geldt dan ook dat domeinnamen die eindigen op .nl in de regel doorgaans hoger eindigen in de Nederlandse (en Belgische) zoekmachines.

Aan de slag
Helaas is niet iedere domeinnaam meer beschikbaar die je zou willen hebben. Vaak zijn deze al vastgelegd en soms worden deze zelfs te koop aangeboden. De prijs hangt helemaal af van de waarde die er aan hangt, is het voor een webshop,restaurant of gewoon een hobby website?

De prijs hangt dus grotendeels af van de waarde die de website voor je vertegenwoordigt. Wel is het raadzaam om in zo’n geval te kijken naar de ‘autoriteit’ van een domeinnaam. Hoe hoger een domein hier scoort, hoe beter je potentiële ranking. Hou bij het vastleggen ook rekening met het feit dat bezoekers vaak een foutieve versie van je naam in kunnen typen. Bijvoorbeeld telefoonwinkel.nl, naast deze domeinnaam is het ook raadzaam om telefoonwinkels.nl vast te leggen.

Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van de nieuwe extensies die sinds 2014 zijn vrijgegeven. Branche of geografisch gerelateerde extensies zoals .club, .restaurant of .amsterdam zo zijn er nog vele andere mogelijkheden.

Dit zal voor de zoekmachine niet veel uitmaken , maar onderstreept nog meer in welke branche of stad u actief bent. (https://www.sidn.nl/a/over-sidn/domeinnamen-en-zoekmachines, 2015)

dom