Hoe weten we dat de IJslandse premier, Lionel Messi en vele anderen geld wegsluizen via Panama? Nou zo!

Dus je bent één van de grootste geldverduisterbedrijven van de wereld en dan val je door de mand. Dit is behoorlijk vervelend, vooral als wordt toegelicht hoe dat is gegaan. Dan heb je een groot probleem en heb je honderden boze klanten voor de deur staan. Klinkt als een nachtmerrie voor degenen die onze vrienden van de belastingdienst jaren hebben ontweken.

wordpress panama papers poetin

Bovenstaande is wat de juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca overkwam. Nu denk je: “Wat heeft een fiscale juridische kwestie met webhosting en Protagonist te maken?” Klopt, maar als je op deze manier gehackt wordt, dan moeten wij ook even een korte toelichting geven.

Plug-in

Want de Panamese geldgoochelaars hadden een verouderde WordPress op hun server staan. En die plug-in, waarmee je mooie sliders op je pagina kunt laten zien, die had dus een behoorlijk lek.

Normaal gesproken is ook dat geen enkel probleem: het is niet heel spannend als iemand in je webserver kan. Maar dat is wel belangrijk als je je mail ook op dezelfde server ontvangt. Als iemand dan door je beveiliging heen is, dan kun je behoorlijk in de problemen komen.

Geen firewall

Dat is wat er volgens een WordPress-beveiligingsexpert is gebeurd. Naast het gebruiken van een brakke plugin, had Mossack ook niet de moeite genomen om een firewall op de server te installeren. Dus eenmaal binnen was alles zo beschikbaar voor de grijpgrage handjes van de hackers.

To be continued…