Een veilig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar CMS, dat is Joomla. Dankzij de vele plug-ins, functies en extra’s kun je een unieke website bouwen. Een website dat voldoet aan alle wensen, eisen en verwachtingen.

Helaas is er ook een nadeel van Joomla en dat is feit dat dit CMS niet altijd even snel is. Vind je jouw Joomla website niet snel genoeg? Wij geven je graag enkele tips om jouw website sneller te maken. Lees dit artikel door en je weet precies wat je kunt doen om de snelheid van je website te verhogen

Zet cache aan

Een van de eerste dingen die je kunt doen om je website sneller te maken, is om de cache aan te zetten. Bij het inladen van een website moet de server telkens kijken welke artikelen het populairst zij of welke nieuwtjes nu de laatste waren. Door caching aan t zetten, wordt de website weggeschreven naar statische html pagina’s. Dit doe je bij de instellingen van je website. Ga naar ‘Algemene instellingen’, klik op ‘Cache instellingen’ en zet de instellingen op ‘Conservatief’.

Zet G-zip compressie aan

Maak jouw website beduidend sneller door het comprimeren van de html output van je webpagina’s. Hiervoor ga je naar de algemene instellingen van je Joomla website, dan kom je vanzelf de G-zip compressie tegen. Dit wordt ook wel de G-zip Pagecompression genoemd. Het is aan te raden om de G-zip compressie te activeren voor een snellere website.

Verwijder overbodige extensies

Gebruik je bepaalde extensies intensief? Dan hoef je het niet te verwijderen. Deze heb je namelijk nodig om jouw website gebruiksvriendelijk te maken en om het professioneel te laten ogen. Gebruik je extensies niet? Deze kun je dan wel verwijderen. Verwijder extensies die je niet gebruikt zodat het niet jouw website onnodig langzaam maakt.

Verwijder 404-links

Vrijwel alle websites hebben een of meerdere 404-links. Dit is niet alleen wat slordig, maar maken je website bovendien onnodig langzaam. Verwijder de 404-links en je website werkt weer wat sneller. Gelukkig zijn er diverse tools die het mogelijk maakt om de 404-links van jouw website in kaart te brengen. Heel handig want je ziet direct welke links je moet verwijderen om de laadtijd van je website in te korten.

Gebruik niet te veel modules

Joomla heeft vele verschillende modules. Deze kun je gebruiken om je website bepaalde extra functies te geven maar ook om het design helemaal aan je eisen, wensen en verwachtingen te laten voldoen. De modules zijn harstikke handig, maar installeer niet te veel modules. Het kan namelijk jouw website langzaam maken, zeker wanneer je verschillende Joomla modules installeert. Hierdoor is de kans op een langzame website vele malen groter.

Comprimeer de afbeeldingen op je website

Je kent het vast wel, alle professionele websites hebben altijd meerdere afbeeldingen. Heel mooi natuurlijk en het biedt een meerwaarde aan. Echter, maken afbeeldingen jouw website wel een stuk langzamer. Nu hoef je deze afbeeldingen te verwijderen, maar het loont wel om de afbeeldingen te optimaliseren. Dit kunt je doen op je website of maak gebruik van een handige tool.

Kies een goede hostingprovider

Heb je alle tips gebruikt om jouw website te optimaliseren, maar is het nog steeds te langzaam? Dit kan aan je hostingprovider liggen. Wanneer je een slechte hostingprovider hebt gekozen voor jouw website, heeft dit standaard een negatieve invloed op de laadtijd van je site. Stap over naar een betrouwbare en goede hostingprovider. Protagonist biedt diverse hostingpakketten aan. Je vindt vanzelf een pakket die bij jouw Joomla website past. Dit kunt je direct afsluiten, gewoon via onze website.

Tip: weet je niet precies het verschil tussen shared hosting, VPS-hosting en een Dedicated Server? Lees dan snel dit artikel door en je weet precies wat het allemaal inhoudt. Uiteraard kun je informatie opvragen bij onze specialisten. Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl.