Hoe moet een bepaald e-mailverzoek afgehandeld worden binnen het e-mailadres? Dat gebeurt met een e-mailprotocol, een specifieke afspraak hoe een verzoek afgehandeld moet worden. Binnen de wereld van e-mail gebruiken we POP of IMAP als protocol om er een e-mailadres (mailbox) mee in te kunnen stellen.

Wat is IMAP?

IMAP staat voor ‘Internet Message Access Protocol’. Als je IMAP gebruikt en je stelt het in op een apparaat naar keuze, dan blijven jouw mails op de server staan. Hierdoor kun je de mails overal lezen. Of je nu in tram zit, thuis bent of op kantoor werkt. Stel je e-mail in op meerdere apparaten en je e-mailberichten en mappen zijn gesynchroniseerd. Met elk apparaat kun je bij jouw mailtjes, ook wanneer je Outlook op je laptop hebt en een Gmail op je tablet. Via elk mailprogramma krijg je toegang tot jouw mail. Zolang je de servernaam en IMAP-poort weet.

Een groot voordeel van IMAP

Anderen kunnen ook toegang krijgen tot hetzelfde e-mailadres. Wel zo handig, als iemand langdurig ziek is of even lekker aan het bijkomen is in het verre Oosten. Die ander moet natuurlijk wel over de juiste instellingen en inloggegevens beschikken. Jouw collega kan dan bepaalde e-mailtjes oppakken van dat e-mailadres. Met IMAP heeft jouw collega toegang tot de mailbox.

Wat is POP3?

Gebruik je POP3, Post Office Protocol en de 3 is de laatste versie van het protocol, werkt heel anders dan IMAP. Het e-mailadres met bijhorende mailbox wordt ingesteld op een apparaat naar keuze. Stel je bijvoorbeeld je e-mail in via Outlook op je laptop, kun je je e-mail niet meer bijhouden via de smartphone. IMAP slaat mails op de servers, maar POP haalt juist de mails van de servers af. Jouw server raakt niet meer vol van de vele e-mails, want deze wordt gelijk verwijderd van de server. Alle mails worden bij POP3 lokaal opgeslagen, dus op jouw apparaat.

Een voordeel van POP3 is dan wel weer dat je offline toegang hebt tot de mail op het ingestelde apparaat. De mailtjes worden gedownload op jouw mailprogramma.

Alles op een rijtje: IMAP

  • Overal en altijd toegang op elk apparaat via internetverbinding
  • Mogelijkheid om met meerdere gebruikers hetzelfde mailadres te beheren
  • Wegens opslaan op server, eerder een volle mailbox

Alles op een rijtje: POP3

  • Toegang tot je mail op één apparaat. Crash? Dan zijn al je mails weg
  • Het is mogelijk om je mail ook offline te bekijken
  • Mails worden van de server verwijderd zodra deze gelezen zijn, hierdoor heb je minder snel een volle mailbox

Waarom je IMAP volgens ons moet gebruiken

Met IMAP blijft je e-mail altijd bewaard op de server. Dit is een van de redenen waarom IMAP zo populair is. Je bent niet afhankelijk van één apparaat, waardoor je nog steeds alle mails hebt ook wanneer je laptop crasht. Met IMAP log je in op een ander apparaat en je hebt meteen weer toegang. Als je POP3 gebruikt, dan ben je alles kwijt. Je hebt wel meer kans dat de server vol raakt als je gebruik maakt van IMAP. Check daarom regelmatig of je nog e-mailruimte hebt. Je kunt altijd upgraden naar een groter pakket, indien het nodig is.