Een domeinnaam verhuizen. Je bent je oude webhosting provider zat of je hebt een mooie aanbieding gezien. Dus je wilt overstappen. Maar hoe zorg je ervoor dat je website online blijft en je je e-mail niet kwijtraakt?

Voorbereidend werk

Op zich is een verhuizing niet moeilijk. Echter, vereist het wel een goede voorbereiding. Zorg bijvoorbeeld ervoor dat je ruim voor de verloopdatum van je domeinnaam de verhuizing in gang zet. Maak een kopie van alle data bij je oude hostingprovider. Zo blijft je website bestaan als je straks verhuist.

Stappenplan

 • Eigenaar
  Jij moet de eigenaar zijn, anders kun je een domeinnaam niet verhuizen. Dit kun je pas doen als jij de houder bent of de houder wordt. Je wordt een houder als de vorige eigenaar jou de verhuiscode verstrekt. Wie de houder van een domeinnaam is, kun je eenvoudig controleren via SIDN (.NL) of DomainTools (voor andere extensies zoals .info en .blog).
 • Regel een verhuiscode
  Voor de verhuizing van een domeinnaam heb je altijd een verhuiscode, oftewel een autorisatiecode, nodig. Deze kun je opvragen bij de provider waar de domeinnaam staat. Weet je niet bij welke provider je zit? Geen probleem. Om erachter te komen, kun je gebruikmaken van SIDN of DomainTools.
 • Zeg je oude contract op
  Geef bij de oude provider aan dat je het contract wilt opzeggen. Bij de opzegging moet je duidelijk vermelden dat het om een verhuizing gaat. Anders zegt de hostingprovider per ongeluk de domeinnaam op.
 • Verhuis naar Protagonist
  Kies voor de ‘verhuisbare’ domeinnaam tijdens het bestellen. Zodra de bestelling is voltooid, sturen we een e-mail waarin we vragen om je verhuiscode. Als we deze hebben ontvangen, dan gaan we aan de slag.
 • Verhuis zelf je bestanden!
  Bij een verhuizing moet je zelf je data overzetten, waaronder je website, database(s) en e-mail. Dit gebeurt niet automatisch, dus het kan soms voor verwarring zorgen.

Wij bieden een verhuisservice

Jouw domein, of meerdere domeinen, kun je snel en eenvoudig verhuizen naar Protagonist. En we bieden je dit gratis aan! Bestel je domein via onze website en geef hierbij aan dat je deze wil verhuizen. Om je verhuizing door te voeren, hebben we een verhuiscode nodig. Die vraag je op bij je huidige webhosting provider. Geef je code door en wij zorgen voor de rest!

Hoe lang duurt het verhuizen van een domeinnaam?

Een .NL-domeinnaam verhuizen duurt meestal een paar uur tot maximaal een dag. SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) is de landelijke verstrekker en toezichthouder van het .NL-domein. Zij voeren eens in de twee uur een zone-update uit. 

Vervolgens moeten de wijzigingen actief worden op het internet, daarvoor moet de oude DNS-cache worden ververst. Dit wordt vrij snel gedaan, afhankelijk van de internetaanbieder. Verhuizingen van domeinnamen met extensies zoals .com, kunnen langer duren. Een .COM-domeinnaam kan bijvoorbeeld oplopen tot wel vijf dagen.

Heb je nog vragen?

Wij zijn er klaar voor! Bij ons kun je alle werkdagen terecht. Maandag tot donderdag kun je ons bereiken vanaf 09.00 tot 17.30 uur. Op vrijdag zijn wij geopend vanaf 09.00 uur tot 16.30 uur. Je kunt rekenen op deskundig advies. Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl.