Data kan per ongeluk gewist worden. Of je krijgt e-mails met virussen. Met back-ups voorkom je dat je bedrijf stil komt te liggen. Je herstelt een systeem makkelijk met een druk op de knop. Maar hoe zorg je ervoor dat back-ups echt werken als je ze nodig hebt? 

1. Het bewaren van je back-up op één plaats

Dit is een veelgemaakte fout, maar gelukkig simpel op te lossen. Het bewaren van je back-ups op slechts één plaats, dat is natuurlijk niet zo slim. Hierbij kun je denken dat je het op één server of één locatie bewaart. Je bewaart de reservekopie op dezelfde server als je originele back-up. Als er wat aan de hand is met je server, kun je beiden kwijtraken.

Een ander situatie is het opslaan van je back-ups op één locatie. Stel je eens voor, je slaat back-ups op een andere server. Maar de reguliere- en de back-up-server staan op dezelfde fysieke locatie. Hierdoor is je bedrijf alsnog niet goed beveiligd. Situaties zoals brand of waterschade kunnen helaas voorkomen. Als er een incident gebeurt en zowel de originele als de alternatieve opslaglocatie gaan verloren, wat dan?

Gebruik je daarom een online opslagmethode zoals iCloud of OneDrive om bedrijfsdata op te slaan? Het lijkt misschien een goed alternatief, maar het is géén back-up. Wat gebeurt er met deze data als je het overschrijft of verwijdert? Wanneer je data uit deze opslag kwijt bent, dan is het echt weg.

2. Je back-up niet testen

Kun jij op je back-ups bouwen? Werkt je back-up überhaupt wel? Veel bedrijven maken wel een back-up, maar vervolgens controleren ze niet of die ook werkt. Het testen van een back-up is net zo belangrijk als het hebben van een back-up.

Controleer regelmatig je back-ups

Je moet op je back-ups kunnen vertrouwen. Controleer ze daarom regelmatig. Worden de back-ups volledig voltooid? Check ook of je nog voldoende ruimte hebt op de server om de back-ups te bewaren. Daarna is het tijd om de back-ups inhoudelijk te testen. Hierbij ga je na of alle data compleet gekopieerd wordt bij het maken van back-ups. En werkt alles goed na het terugzetten van je data? Bekijk ook hoe lang je terug kunt gaan in de tijd.

3. Je maakt niet genoeg back-ups

Een week geleden heb je een back-up gemaakt. Maar dan loop je eigenlijk als bedrijf achter de feiten aan. Stel je eens voor hoeveel data er in een week door je bedrijf stroomt. Dat is enorm! Denk maar eens aan content, klanteninformatie en bestanden. Zelfs als je nog weet over welke data het precies gaat, blijft het een enorme klus om alles opnieuw te creëren. Het uitstellen van back-ups is daarom ook niet aan te raden.

Voer automatisch back-ups uit

Stel een back-up schema in op al je apparaten zodat back-ups voortaan automatisch worden gemaakt. Zo hoef je hier geen vrije tijd meer te maken en ben je goed beschermd tegen dataverlies. Met Online Back-up van Acronis ben je verzekerd van de snelste en meest complete back-up ter wereld. Je schrijft nooit meer data over, met versiebeheer haal je makkelijk een eerdere versie terug. Al jouw data is te beheren via de centrale Acronis console en bekijk rapporten die je op elk moment op kunt vragen.

4. Het vergeten van disaster recovery

Jammer genoeg zijn organisaties, zelfs met back-ups, niet meteen weer in bedrijf. Daarom is het handig om disaster recovery in te richten. Dat zijn alle maatregelen die je treft om na een storing en dataverlies zo snel mogelijk weer operationeel te zijn. Bijvoorbeeld door een omgeving voor te bereiden die identiek is aan de ‘live’ omgeving. Vervolgens kun je dan snel na een storing op deze alternatieve omgeving overschakelen.

Alle systemen, netwerken en applicaties moeten eerst zorgvuldig hersteld worden met disaster recovery. Hiervoor heb je een goed recovery disaster plan nodig, zodat je snel weer verder kunt na een incident. Het is dus een fundamenteel onderdeel van jouw organisatie. Hoe zit het met jouw data? Is het voldoende geborgd, zelfs als het mis gaat? Wij zoeken het graag samen met jou uit.

We zijn er voor je

Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl. Onze helpdesk is maandag t/m donderdag 09:00-17:30 uur geopend en vrijdag 09:00-16:30 uur.