Jouw Hostfile aanpassen

Knowledge Base » Website » Jouw Hostfile aanpassen

Bij het overzetten van een website naar een nieuwe hostingpartij kan het van pas komen deze te controleren, voordat de omzetting voltooid word. Ook als je een website wil ontwikkelen/benaderen zonder dat anderen hier bij kunnen, kan het aanpassen van je hostfile de oplossing zijn. Via de Windows hosts file is het mogelijk een website vanaf de betreffende computer naar een bepaald server IP te laten verwijzen. Deze wijziging heeft geen invloed op de eigenlijke DNS van de website en is niet schadelijk voor jouw PC of Windows installatie.

Waar dit bestand is opgeslagen op jouw computer kan afhankelijk zijn van je Windows versie, maar over het algemeen kun je dit bestand vinden op de volgende locatie:

Windows Vista | Windows XP | Windows 7 | Windows 8 | Windows 10

C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts

Om het domein ‘domeinnaam.nl’ bijvoorbeeld naar het IP 82.150.140.10 te laten verwijzen voeg je de volgende nieuwe regel toe in dit bestand:

82.150.140.10 domeinnaam.nl

De naam domeinnaam.nl zal nu vanaf de bewuste computer naar dit IP-adres verwijzen en de content weergegeven die voor dit domein op de betreffende server aangemaakt is. Houd er rekening mee dat dit per DNS record in te stellen is. In dit voorbeeld zal www.domeinnaam.nl nog wel verwijzen naar het IP-adres waar het domein via de DNS naar verwijst. Het is uiteraard mogelijk dit record ook te voegen in het bestand, ook weer op een nieuwe regel. Er is geen limiet aan het aantal records dat op deze manier aan het hosts toegevoegd kan worden.

Als je een domein naar ons verhuisd en van deze optie gebruik zou willen maken, dan is het mogelijk het IP van jouw domein terug te vinden in je control panel (plesk beheer).

Ook kunt je natuurlijk jouw IP-adres opvragen bij onze support afdeling:

E-mail: support@protagonist.nl
Telefoon: 088-3334444 (optie 2 voor technische ondersteuning)