Bij het onderhouden van een actieve website kiezen veel ontwikkelaars er voor een development-subdomein aan te maken, zodat bezoekers van de live-website geen last hebben van de onvoltooide wijzigingen. Zo’n subdomein vindt men dan bijvoorbeeld op http://dev.domein.nl.

Het is mogelijk dat sommige bezoekers per ongeluk in de development-omgeving terecht komen, bijvoorbeeld doordat een interne link naar de verkeerde omgeving verwijst. Daardoor kunnen bezoekers oude en incorrecte informatie lezen, wat de kwaliteit van uw webdomein niet ten goede komt.

Om bezoekers van het ontwikkeldomein door te verwijzen naar de actieve website, kunt u een .htaccess-bestand instellen. Indien gewenst, kan deze filteren op IP-adres, en de gebruiker doorsturen naar de actieve website. Een voorbeeld is als volgt:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REMOTE_HOST} !^111.222.333.444
RewriteCond %{REMOTE_HOST} !^111.222.333.444
RewriteCond %{REMOTE_HOST} !^111.222.333.444
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domein.nl/$1 [NC,L]

De regels die beginnen met RewriteCond bevatten de IP-adressen van uw ontwikkelaars en andere mensen die toegang tot de ontwikkelomgeving moeten krijgen. De laatste regel bevat uw actieve domeinnaam. Het $1-teken achter uw domeinnaam zorgt er voor dat de opgevraagde pagina intact blijft. Bezoekt iemand dus http://dev.domein.nl/pagina/home, dan wordt hij/zij doorgestuurd naar http://www.domein.nl/pagina/homehttp://dev.domein.nl/pagina/home

Heeft u vragen over dit script, of wilt u een persoonlijke implementatie van het .htaccess-bestand om te voldoen aan uw vereisten? De support-afdeling van Protagonist staat u graag te woord! U kunt onze professionals bereiken via het e-mailadres support@protagonist.nl of het telefoonnummer 088-333.44.44 (optie 2).