Elke dag komen er nieuwe handige plugins beschikbaar voor het open-source content management (CMS) van WordPress. Het grootste deel is ontwikkeld door enthousiast gebruikers die zelf kunnen programmeren en er zijn commerciële plugins die gemaakt worden door veel bedrijven.
WordPress plugins worden geschreven in de programmeertaal PHP. Om een eigen plugin te schrijven., heb je uiteraard programmeerkennis nodig. Maar heb je die kennis niet, dan kom je een heel eind door door een plugin te zoeken met de functionaliteit die je zoekt. En het is nog eens eenvoudig te installeren. Er zijn plugins die je nog moet configureren en er zijn plugins die out-of-the-box werken zonder configuratie.
Tip: installeer alleen een plugin als je deze daadwerkelijk nodig hebt. Hoe meer plugins je installeert, hoe trager je website.
WordPress plugins must-haves
1. Yoast SEO
Wie wil zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komen? Juist, iedereen zo’n beetje. Yoast SEO is geweldig hulpmiddel om jou te ondersteunen tijdens het SEO-proces. Het biedt een eenvoudige installatiewizard om SEO-instellingen voor de hele site te configureren. Verder krijg je een analysetool om jou te helpen met het optimaliseren van de individuele pagina’s. Ook krijg je een Open Graph ondersteuning, zodat je kan bepalen hoe de inhoud eruit ziet op sociale media.
Een aantal voordelen
- Automatische linksuggesties
- Leesbaarheidsanalyse voor de beste teksten
- Zie meteen het resultaat met de snippet preview
- Geeft tips om je SEO te verbeteren
Je hebt een gratis en een betaalde versie van Yoast. De premium versie is heel uitgebreid, zo krijg je de mogelijkheid om synoniemen en gerelateerde keyphrases te gebruiken, een redirect manager die helpt om 404 errors te voorkomen en je schrijft natuurlijker door de automatisch woordvorm-herkenning. Hoewel Premium veel mogelijkheden kent, heb je al veel aan de gratis versie van Yoast.
Tip: maak gebruik van de Strawberry SEO tool. Onze uitgebreide SEO-tool doet aanbevelingen voor het kiezen van de juiste trefwoorden, past content aan en helpt met het opbouwen van de meest waardevolle backlinks.
2. WordFence beveiligingsplugin
Wereldwijd heeft het dan 38% van het internet een WordPress-site, van bloggers tot de grootste merken ter wereld. WordPress is zeer populair bij gebruikers, maar ook hackers. Het is zeer vervelend als je gehackt wordt. Het leed is wel te overzien wanneer je een persoonlijke blog hebt, maar wat als je een goedlopende webshop hebt? Dan is het probleem een stuk groter. Daarom is het aan te raden om beveiliging plugins te installeren, zoals de plugin WordFence.
Deze plugin beperkt het aantal inlogpogingen tot een x-aantal, blokkeert direct niet-vertrouwde crawlers, monitort waar je verkeer vandaan komt en controleert of de WordPress- en themabestanden nog origineel zijn. Uiteraard is het geen garantie dat je website nooit gehackt wordt. Blijf je website, het thema en de plugins updaten. Hosting vormt ook een belangrijk onderdeel voor de beveiliging van je website.
3. Contactformulier
Contact Form 7 is een zeer populaire WordPress plugin. Je kunt meerdere contactformulieren beheren en je hebt de mogelijkheid het formulier en de e-mailadressen flexibel met eenvoudige opmaak aan te passen.
Het formulier ondersteunt CAPTCHA, Akismet-spamfilters en meer. Door het gebruik van bijvoorbeeld een CAPTCHA, kun je vervelende spam reacties voorkomen.
Ninja forms
De plugin Ninja Forms heeft een gratis versie die je kunt uitbreiden met verschillende betaalde add-ons. Wil je alleen basis formulieren maken? Dan is de gratis versie voldoende krachtig en het is nog eens gebruiksvriendelijk. Je hebt een simpele drag-and-drop-builder. Verder kun je met betaalde add-ons functionaliteiten toevoegen zoals:
- Betalingen;
- Voorwaardelijke logica en formulieren met meerdere pagina’s;
- Front-end posting;
- Email marketing integraties;
- En veel meer.
Gravity Forms
Het is één van de populairste formulier-plugins, vooral onder ontwikkelaars. Gravity Forms is een betaalde plugin voor WordPress met ongekende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een enquête maken of een formulier waarin bezoekers eenvoudig een product kunnen bestellen. Het biedt een diepe functionaliteit en aanpasbaarheid. Mocht Contact Form 7 te beperkt zijn voor jouw website, dan is Gravity Forms de perfecte oplossing.
De Gravity Forms plugin vind je niet in de standaard plugins van WordPress. Je moet een licentie aanschaffen op http://www.gravityforms.com/ en van daaruit kun je de plugin downloaden en installeren op jouw eigen WordPress website. Let wel op dat ze meerdere licenties hebben! Het verschilt wat je krijg per licentie. Bij de basislicentie krijg je geen add-ons en bij een business licentie weer wel.
Enkele functies zijn
- Bestanden uploads;
- Betalingen;
- Gebruikersregistratie;
- Poll;
- Dropbox.
4. Imsanity
Afbeeldingen vertragen je website, iets wat we als bezoeker zijnde niet zo leuk vinden. Het is trouwens ook niet goed voor je SEO. Installeer Imsanity en voorkom dat de afbeeldingen groter dan een opgegeven formaat geüpload worden. Vaak is een formaat van 1024px meer dan genoeg.
5. Anti spam tools
Spam op je blog of ongewenste reacties onder je berichten. Daar zit je natuurlijk echt niet op te wachten, Gelukkig zijn er anti spam tools waar je gebruik van kunt maken.
Akismet is een zo’n anti spam tool. Om Akismet te gebruiken heb je wel een Akismet API key nodig. Die krijg je wanneer je een account aanmaakt. Je mag zelf bepalen of je wel of juist niet voor de plugin betaald.
De belangrijkste kenmerken
- Controleert automatisch alle reacties en filtert degene eruit die op spam lijken.
- URLs worden weergegeven in het commentaar gedeelte om verborgen of misleidende links te tonen.
- Moderators kunnen het aantal goedgekeurde reacties van elke gebruiker inzien.
Antispam Bee
Wil je liever geen registratie? Gebruik dan het alternatief Antispam Bee. De plugin heeft dezelfde functionaliteiten en vereist geen registratie. Je kunt zelfs wat instellingen aanpassen, maar in principe werkt het goed zonder iets extra’s in te stellen na de installatie.
6. Modula
Een lichtgewicht, eenvoudig te gebruiken en in no time kun je een aantal prachtig uitziende galerijen maken. Met Modula kun je snel een galerij maken. Wil je meer controle? Graaf dan in de optionele instellingen om precies af te stemmen hoe de galerij eruit ziet en functioneer. Kies je voor de gratis versie, dan heb te maken met een limiet van 20 afbeeldingen per galerij. Uiteraard is het mogelijk om dit limiet op te heffen en toegang te krijgen tot geavanceerde functies zoals filterbare galerijen van $19.
7. PDF Embedder
Als je ingesloten PDF’s of documenten op jouw WordPress-site wilt weergeven, dan kun je gebruik maken van de PDF Embedder. De plugin is een eenvoudige manier om PDF’s in jouw website te integreren. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een privacyverklaring van drie pagina’s op je website wilt hebben. De bezoekers kunnen de knoppen ‘Volgende’/ ‘Vorige’ gebruiken om door jouw PDF’s te navigeren. Ze kunnen ook op het volledige scherm worden gebruikt om zonder afleiding te lezen.
8. Lorem Ipsum Generator by Webline
Ooit van Lorem Ipsum gehoord? Waarschijnlijk heb je het al een keer gespot tijdens het surfen op het internet. Het zijn loze teksten, de zogenaamde Lorem Ipsum teksten
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Lorem Ipsum wordt gebruikt wanneer de teksten nog niet klaar zijn en je bezig bent met het design. Je kunt een design al heel snel visueel maken met teksten op de juiste posities. En met het genereren van de teksten met de plugin ben je niet veel tijd kwijt aan het maken van dummy teksten. Ideaal toch? Uiteraard kun je de plugin verwijderen wanneer je geen Lorem Ipsum teksten meer nodig hebt. Zo houd je de snelheid van je website ook nog eens hoog.
Er zijn zoveel meer goede plugins die je kunt gebruiken
Het lijstje is veel te lang om alles in één blogpost te benoemen. Tel daarbij op dat ontwikkelaars altijd bezig zijn om de plugins te verbeteren en/of nieuwe ontwikkelen. Je zult daarom altijd moeten kijken naar plugins die bij jouw persoonlijke wensen en behoeften passen. Vergeet niet om alleen de essentiële plugins te installeren! Zo voorkom je een trage website, wat wel zo prettig is.