Stel je eens voor. Je hebt een mooie website en een domeinnaam die past bij jouw bedrijf. Op een gegeven moment ga je groeien of je wordt overgenomen. Dan verandert de naam van jouw bedrijf en kies je voor een andere, passende domeinnaam. En die oude domeinnaam, die kun je toch opzeggen? Niets is minder waar. In deze blog leggen we je uit waarom je voorzichtig moet zijn op domeinnamen die je bezit.

Er zijn verschillende reden om een domeinnaam op te zeggen. Vanwege een fusie, een restyling of gewoon omdat je ermee stopt. Ook kan het zijn dat je iets anders wilt. Wat doe je dan? Overstappen naar een ander domein. Het is vrij eenvoudig om over te stappen en het scheelt weer een paar euro’s per jaar. En toch is het beter om deze domeinnamen aan te blijven houden. Zelfs als je er niets mee doet. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Voorkom misbruik

Je hebt je website en .nl domeinnaam opgezegd, aangezien je het toch niet meer nodig hebt. Een paar maanden later word je gebeld door iemand die zegt dat hij is opgelicht via jouw website. En dan zit je met de gebakken peren. Iedereen mag namelijk een domeinnaam registreren en gebruiken. Dit betekent dat een kwaadwillende de domeinnaam kan registreren en een webwinkel op kan plaatsen die er bedrieglijk echt uit ziet. Inclusief winkelmandje en mogelijkheid om af te rekenen via creditcard. Het gevolg? De producten die op de website zijn besteld worden nooit verzonnen. De betalingen worden uiteraard geïnd.

Concurrenten kunnen ook hun slag slaan

Als je een domeinnaam opgeeft, dan geef je meteen ook alle controle over die naam op. Iedereen kan die domeinnaam in een minuut registreren. Heb je een populaire domeinnaam? Dan zal deze snel na het vrijkomen opgekocht worden door een slimme handelaar in domeinnamen. En probeert het uiteraard door te verkopen. Het kan ook erger! Concurrenten kunnen ook hun slag slaan door jouw oude domeinnaam te registreren.

In principe is een domeinnaam jouw uithangbord en wil je niet dat iemand anders te koop loopt. Gewoontes zijn heel moeilijk af te leren. Veel bezoekers van je website zullen uit gewoonte nog naar je oude domeinnaam gaan. Als ze daar een melding dat het domein te koop is, ziet het er niet fraai uit. Wat ook niet zo leuk is, is dat ze via jouw oude domeinnaam worden doorverwezen naar de website van een directe concurrent.

Online veiligheid van je bedrijf

Een ander reden om goed na te denken is de online veiligheid van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het e-mailadres info@eennaam.nl, dat bij www.eennaam.nl hoort. Als iemand jou oude domeinnaam in handen krijg, kan degene zo ook e-mailadressen die jij vroeger gebruikte eenvoudig voor zich zelf instellen. Vervolgens is het mogelijk om die e-mailadressen te gebruiken om nieuwe wachtwoorden te ontvangen voor de accounts die jouw bedrijf gebruikt en het vervolgens af te sluiten. Zeer vervelend, gelukkig kan dit voorkomen worden door het domein niet zomaar op te geven. Of je moet eerst je online account veiligstellen.

Gooi geen ‘SEO-waarde’ weg

Niet alleen bezoekers die een URL intypen komen bij je oude domeinnaam terecht, maar ook gebruikers van andere websites. Als een website lang bestaat, dan zullen er waarschijnlijk ook andere websites naar jouw domein linken. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwsartikelen of blogs zijn. Het is lastig en zeer tijdrovend om die allemaal af te gaan om te vragen of ze aangepast kunnen worden.

Linkjes op andere websites zijn ook voor zoekmachines essentieel. De positie van een website die in de zoekresultaten wordt weergeven, wordt door een deel bepaald door het aantal websites dat naar die site linkt. Dat wordt ook wel linkbuilding genoemd en dit is ontzettend belangrijk voor de SEO-strategie. Niets voor niets wordt door SEO-marketeers veel tijd en energie gestoken in het verkrijgen van linkjes naar hun website. Deze linkjes zijn cruciaal om het domein zo hoog mogelijk te positioneren in de zoekmachines. Zeg nou zelf, ga jij überhaupt naar de twee pagina? Wil je jouw domeinnaam opzeggen, dan geef je die zwaarbevochten positie in de zoekresultaten gratis en voor niets weg aan iemand anders.

Tip: heb je een Magento webshop en wil je hoger in de zoekresultaten komen? We geven vijf tips om je webshop SEO-proof te maken.

Domeinnaam opzeggen?

Opgezegde domeinnamen kunnen geregistreerd worden door oplichters. Daarom raden we je aan om goed over na te denken of je de domeinnaam toch niet liever wilt behouden. Een optie is om alleen je hosting op te zeggen en de domeinnaam behouden. Dit heeft ook de mogelijkheid om later je domeinnaam opnieuw te gebruiken. 

Je kunt ook een permanente doorverwijzing van de oude naar de nieuwe site instellen, dat wordt ook wel een 301-redirect genoemd. Wanneer bezoekers naar je oude domein gaat, dan komen ze automatisch terecht op je nieuwe website. Daarbij zien de zoekmachines dat er een nieuwe versie is waar ze geen kunnen. Op die manier wordt veel van de SEO-waarde van de oude website overgedragen op het nieuwe domein.

Hulp nodig bij het instellen van een 301-redirect?

Bekijk dan onze artikel over het instellen van een redirect. Kom je er alsnog niet uit of heb je andere vragen? Onze handige medewerkers staan voor je klaar. Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl.