Kun jij niet kiezen tussen WordPress en Drupal? Wij leggen de verschillen uit. Maar eerst een korte introductie van deze twee contentmanagementsystemen.

WordPress is ‘s werelds meest populaire content management systeem

Hoewel het ooit bedoeld was als blogplatform, beheert WordPress méér dan 30 procent van alle websites. WordPress is heel eenvoudig in gebruik, dat is ook één van de redenen waarom het populair is. Verder draait WordPress op de programmeertaal PHP, maar je hoeft zelf geen regel PHP te schrijven als je een website wilt bouwen met WordPress.

Er zijn nogal wat websites die WordPress gebruiken, waaronder ook wij (Protagonist.nl). Maar er zijn enkele voorbeelden van beroemde bedrijven of instanties die WordPress voor hun gehele of gedeeltelijke aanwezigheid op internet gebruik en zijn:

  • Het Witte Huis
  • The Rolling Stones
  • Universiteit van Washington
  • Mercedes Benz
  • Microsoft

Drupal, ideaal voor het creëren van veelzijdige online toepassingen

Drupal is een gratis, open source content management framework en biedt een back-end framework voor minstens 2,3% van alle websites over de hele wereld. Dit varieert van persoonlijke blogs tot bedrijfs-, politieke en overheidssites. Drupal heeft een marktaandeel van 4,6%.

Oorspronkelijk was het geschreven door Dries Buytaert als een online prikbord. In 2001 werd Drupal een open source project. De naam Drupal is de Engelse weergave van het Nederlandse woord “druppel”, wat weer in het Engels “drop” betekent. De naam kwam van de nu ter ziele gegande Drop.org website. Buytaert wilde de website eigenlijk “dorp” noemen, als verwijzing naar een gemeenschap, maar hij maakte een typefout van het controleren van de domeinnaam. De fout klonk beter en zo was Drupal geboren.

Enkele opvallende website die op Drupal draaien zijn: 

  • The Economist
  • Staat Colorado
  • RTL Nieuws
  • Dallas Cowboys
  • BBC Store

En nog veel meer, bekijk hier de showcases.

Wat zijn de voordelen van WordPress en Drupal?

Er zijn genoeg voordelen van de twee CMS’en op het internet te vinden. Hieronder staan enkele voordelen om het ene platform boven het andere te kiezen:

Voordelen WordPress

Gebruiksgemak
Voor niet-ontwikkelaars is WordPress aanzienlijk gebruiksvriendelijker. Dankzij de website-editor, de thema’s en de plugins hoef je geen een regel code te schrijven om de website te maken die je wilt.

Uitbreidbaarheid
WordPress en haar externe thema- en plugin-in-community’s maken het eenvoudig om WordPress uit te breiden zonder dat je een beroep hoeft op ingewikkeld codeerwerk en development.

Zoekmachineoptimalisatie
De technologie achter WordPRess is van de grond afgestemd op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hierdoor lenen WordPress websites zich bij uitstek voor goede marketing.

Wereldwijde community
Het is gemakkelijk om hulp te vinden door de enorme wereldwijde community van WordPress. Mocht je eventueel problemen tegenkomen, dan is het makkelijk om ondersteuning te vinden.

Lagere ontwikkelingskosten
WordPress-ontwikkelaars zijn meestal goedkoper van de ontwikkelaars van Drupal. Verder biedt WordPress meer “out-of-the-box”-oplossingen.

Voordelen Drupal

Zeer schaalbaar
Drupal biedt altijd mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je website bereikbaar blijkt. Zelfs voor websites met zeer intensief verkeer en rijke gebruikerservaring. 

Meertaligheid
Een meertalige functionaliteit is in de kern van Drupal 8 inbegrepen. Specifieke content of hele websites kunnen snel en gemakkelijk in meerdere talen worden beheerd. WordPress-sites moeten zich aanwenden tot plugins van derden.

Een grote gemeenschap
Net als WordPress heeft Drupal een grote gemeenschap met talent en ervaring. De internationale Drupal gemeenschap deelt haar ervaringen en inzichten met klanten en (potentiële) gebruikers.

Ingebouwd toegangscontrolesysteem
Een WordPress website wordt geleverd met 5 basis gebruikersrollen, terwijl Drupal een ingebouwd toegangscontrolesysteem heeft waar je nieuwe rollen met individuele machtigingen kunt maken.

Mobiel-first
Drupal is mobile-first opgezet en biedt ruime ondersteuning voor responsive design templates. Bedien een brede doelgroep los van tijd, plaats of (mobiel) device.

Is WordPress makkelijker om mee te werken dan Drupal?

WordPress is de duidelijke winnaar van deze vraag. Met WordPress kun je eenvoudig een volledig goed functionerende uitziende website bouwen.

Gebruiksgemak van WordPress

WordPress biedt oneindig veel thema’s. Hierdoor is het mogelijk om een nichespecifiek thema te vinden en een werkende site maken binnen één enkele middag. Uiteraard geldt dit niet voor de complexe projecten. Deze worden waarschijnlijk niet in een middag voltooid.

Tel daarbij op dat de WordPress-interface eenvoudig en snel te begrijpen is. Zelfs voor de meest beginnende gebruikers. Diverse tools maken het voor de gebruiker makkelijker om krachtige en unieke inhoud te creëren.

Gebruiksgemak van Drupal

Daarentegen is Drupal vrij moeilijk voor de beginner. Drupal-thema’s bestaan, maar de meeste Drupal-websites hebben een op maat gecodeerd thema of op zijn minst een sterk aangepast thema. Met andere woorden: je hebt meestal een ontwikkelaar nodig om iets te krijgen dat er fantastisch uitziet.

Op naar de interface. De Drupal-interface is heel moeilijk voor de meeste casual gebruikers en trouwens ook voor de meeste ontwikkelaars. Gebruikers verwachten een veel rijkere gebruikerservaring bij het maken van content dan wat Drupal biedt. Er ontbreken veel functies die mensen als standaard voor een CMS beschouwen. In vergelijking met WordPress, is het schrijven van content minder gebruiksvriendelijk bij Drupal.

Hoe zit het met de beveiliging van Drupal en WordPress?

De beveiliging van een website of webshop is zeer belangrijk. In een perfecte wereld zou er geen hacks voorkomen en zijn zowel WordPress als Drupal veilige systemen. Jammer genoeg leven we niet in de perfecte wereld, want in de echte wereld is Drupal vaak veiliger. Dit komt vanwege de slechte update gewoonten van gebruikers en de voorliefde externe oplossingen. 

Beveiliging van WordPress

De kern van WordPress is veilig, maar het introduceert een heleboel factoren die je niet zo snel zal vinden op Drupal-sites. En WordPress is zeer populair waardoor het ook erg interessant is voor hackers. Uit onderzoek van Wordfence is gebleken dat de kwetsbaarheden van plugins goed zijn voor 55,9% van alle bekende toegangspunten van kwaadwillenden.

Daarom is het verstandig om direct extra veiligheid in te bouwen. Dit doe je bijvoorbeeld door beveiligingsplugins te installeren en door je inlognaam (admin) te veranderen. Wanneer je dit goed doet, dan is WordPress veilig. Maar omdat WordPress zo sterk afhankelijk is van extensies van derden, maar het kwetsbaarder dan Drupal.

Tip: Sucuri biedt een Malware scanner waar je vaak wel effectief mee kunt zien of je website gehackt is.

Beveiliging van Drupal

De vergrendeling van de beveiligingszone is een van de verkoopargumenten van Drupal. Het is daarom ook een zeer populair content management systeem voor overheidsinstelleingen en andere grote, veiligheidsbewuste instanties. Daarnaast is Drupal over het algemeen transparanter over zijn beveiliging van WordPress. Zo publiceert Drupal ook gedetailleerde beveiligingsrapporten.

Veiligheid binnen Drupal community

Zowel Drupal als WordPress hebben een team van security experts die meldingen behandelen en proactief op zoek zijn naar beveiligingsproblemen. Deze experts werken nauw samen met de module makers op het moment dat er een kwetsbaarheid is ontdekt. Er wordt veel binnen de community gedaan om de reputatie van Drupal op het gebied van veiligheid hoog te houden. Zo is er informatie beschikbaar op de website van Drupal over het schrijven van veilige modules. Verder staan veel informatie op projectpagina’s over de activiteiten rondom een  module of mogelijke issues. De security updates bevatten begeleidende informatie over hoe problemen zijn ontstaan en opgelost.

Het antwoord op WordPress versus Drupal

Welke is nu beter? Het is een vraag die niet beantwoord kan worden. Het is namelijk onmogelijk te zeggen of WordPress of Drupal beter is. In plaats daarvan moet je kijken naar welke websites je wilt bouwen en wat je doelstellingen zijn.

Drupal is een krachtige tool en zit technisch robuuster in elkaar dan WordPress. Daarbij beschik je over krachtige hulpmiddelen, maar hiervoor heb je wel enige ervaring en expertise nodig om het goed te gebruiken. Een voordeel hiervan is dat je de meest complexe websites kunt optuigen. Wanneer grote organisaties voor open source kiezen, dan gaan ze het liefste voor Drupal.

Aan de andere kant is WordPress weer zeer gebruiksvriendelijk voor beginners. Zo kun je snel een goed functionerende website opzetten en het is gemakkelijk om functionaliteiten toe te voegen. Binnen 5 minuten kan je website al online zijn. WordPress heeft zich keer op keer bewezen en wordt geroemd over haar prestaties, uitbreidingsmogelijkhedenen en gebruikersgemak.

Wat je ook kiest, wij helpen je graag verder

Zo kun je snel je domeinnaam checken, een hostingpakket kiezen en binnen een paar klikken een CMS installeren. Kom je niet verder of heb je advies nodig? Uiteraard staan onze specialisten voor je klaar. Bel 088 333 4444 of mail naar support@protagonist.nl.