Zelf een redirect instellen

Knowledge Base » Website » Zelf een redirect instellen

Het komt geregeld voor dat klanten een domeinnaam hebben en deze door willen laten verwijzen naar een andere locatie op het internet. Dit noemt men ook wel een ‘redirect’.

Een redirect kan op diverse manieren aangemaakt worden:

– Door het domein als redirect aan te maken op de server
– Door middel van een index-file redirect
– Door een zogeheten .htaccess redirect
– Door middel van een DNS-redirect (CNAME)

Wanneer een domein via een serverinstelling moet doorverwijzen, is dit iets dat wij als Protagonist voor je dienen in te stellen.

Een redirect via een index-file of DNS-record vereist nèt wat meer ICT-kennis, maar een .htaccess-redirect is iets dat snel en simpel door iedereen kan worden aangemaakt.

Website redirect via .htaccess

In de bestanden van jouw website staat negen van de tien keer een zogeheten ‘.htaccess-bestand’.

Dit bestand staat over het algemeen in de folder ‘/ httpdocs ’, maar kan in meerdere folders worden aangemaakt. Als je dit bestand opent kun je hier de nodige tekst aantreffen, maar het bestand kan ook nagenoeg leeg zijn.
Dit maakt voor jouw handeling echter niets uit, je kunt nu namelijk direct van start om via dit bestand je redirect in te regelen!

Wanneer dit bestand niet aanwezig is in de .htacces-folder kun je dit bestand zelf plaatsen door een tekstbestandje aan te maken en op te slaan als ‘.htaccess’. Let hierbij goed op de ‘.’ aan het begin van de bestandsnaam!

Om jouw volledige domein te redirecten naar een andere locatie, voer je bovenaan het bestand de volgende regel in. Als voorbeeld gebruiken wij het fictieve domein ‘jeeindbestemming.nl’ als einddoel:

Redirect 301 / http://jeeindbestemming.nl

Het volledige domein, inclusief de eventueel onderliggende pagina’s die direct bezocht worden zullen dan doorverwijzen naar de bestemming die je hebt aangegeven.

Specifieke locatie redirecten met .htaccess

Om een specifieke locatie op jouw domein te redirecten naar een andere locatie, voer je bovenaan het bestand de volgende regel in. Als voorbeeld gebruiken wij de locatie ‘http://uwstartpunt.nl/beginlocatie’.  Dit is de locatie die wij willen redirecten.

De redirect willen wij laten lopen richting http://jeeindpunt.nl/eindlocatie.

Redirect 301 /beginlocatie http://uweindpunt.nl/eindlocatie

Zodra de bezoeker van jouw website op de folder ‘/beginlocatie’ aankomt zal deze doorverwezen worden naar http://jeeindpunt.nl/eindlocatie.

Mocht je aan de hand van deze handleiding nog steeds niet uitkomen, dan kun je op de onderstaande link een .htacces-redirect laten genereren:  http://www.rapidtables.com/web/tools/redirect-generator.htm

Geef hier jouw startpunt en eindpunt in, en vergeet niet het redirect-type op ‘Apache .htaccess redirect’ in te stellen.

Zodra je op genereren klikt, zul je het commando in beeld krijgen, welke je kunt kopiëren naar jouw eigen .htacces bestand.