Uiteraard mag een contactformulier op je website niet ontbreken. Bezoekers kunnen dan makkelijk contact met jou opnemen, bijvoorbeeld om korte vragen te stellen over je producten of diensten. In dit blog geven wij je verschillende opties om een contactformulier te installeren, laten we je zien hoe je spam voorkomt en kunt voldoen aan de AVG-wet.

Voordat je een veilig contactformulier instelt voor je website, zijn er bepaalde dingen waar je aan moet denken. Een contactformulier vereist namelijk een veilige SSL-verbinding (HTTPS), een goed formulier en een reCAPTCHA om spamreacties te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om goed na te denken over gegevensverwerking.

Denk goed na over gegevensverwerking

Iedereen heeft te maken met de AVG. Sinds 25 mei 2018 geldt in de hele EU dezelfde privacywetgeving: de Algemene verordening gegevensbescherming, oftewel AVG. Daarom is het goed om even stil te staan bij het doel van je contactformulier. Welke gegevens ga je vragen aan je bezoekers die jouw contactformulier invult? Wees kritisch en vraag alleen wat je écht nodig hebt.

Heb je persoonsgegevens nodig, zoals een naam, adres of een woonplaats? Dan heb je wettelijk gezien een privacybeleid nodig. Daarin moet de reden waar je het vereist staan en wat je ermee gaat doen. Gebruikers van je formulier moeten er ook expliciet mee akkoord gaan. Twijfel je of je contactformulier wel aan de AVG voldoet? Dan kun je het beste bij de Autoriteit Persoonsgegevens of een juridisch adviseur advies inwinnen.

Beveilig je website met SSL

Met een SSL certificaat wordt de vertrouwelijke informatie van de bezoekers versleuteld verzonden zodat de gegevens niet onderschept kunnen worden. Het zorgt ervoor dat bezoekers weten met wie ze te maken hebben. Dit zorgt voor extra vertrouwen en hierdoor kun je meer omzet generen. Protagonist biedt meerdere pakketten aan. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan onze uitgebreide blog en ontdek waarom een veilige SSL verbinding voor iedere website een must is.

Contactformulier op een WordPress website

Heb je jouw website gemaakt met WordPress? Er zijn dan verschillende plugins waarmee je een contactformulier op jouw website zet. Het makkelijkste is om de plugin Contact Form 7 te gebruiken. Eenvoudig te gebruiken en je kunt je beschermen tegen spam reacties.

Een plugin installeren? Bij WordPress download je deze als volgt: ‘Plugins’ → ‘Nieuwe plugin’. Typ hier de naam van de plugin in, klik op ‘installeren’ en dan op ‘activeren’.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, krijg je links in het menu optie ‘Contact’ erbij. Hier kun je zelf jouw formulier ontwerpen. Wil je het plaatsen op de website? Kopieer de code en zet deze op de pagina(‘s) naar keuze. Koppel je e-mailadres aan het formulier. Zodra iemand het contactformulier invult, krijg je een mail met het bericht.

Contactformulier op een Joomla website

Joomla biedt standaard een optie om een contactformulier erop te zetten. Ga naar ‘Componenten’ → ‘Contactpersonen’. Als er een contactpersoon is, dan kun je naar ‘Menu’s’ gaan om vervolgens bij ‘Main Menu’ een contactpagina aan te maken. Kies voor ‘Enkel contactpersoon’ bij de optie ‘Menu-itemtype’, waarna je bij ‘Selecteer contactpersoon’ de juiste voor jouw formulier kunt selecteren.

Voorkom spam met reCAPTCHA

Het is fijn als bezoekers contact met je op kunnen nemen wanneer ze vragen hebben. Maar als jouw contactformulier niet goed beveiligd is, dan worden ze vaak misbruikt door zogenaamde spambots. Om dat te voorkomen, kun je een reCAPTCHA instellen. Als iemand het formulier invult, moet diegene eerst aantonen dat hij/zij geen robot is.

ReCAPTCHA instellen

We leggen het stap voor stap uit hoe je een ReCAPTCHA in kunt stellen.

 1. Vraag een sleutel aan via de reCAPTCHA-website van Google

  Je krijgt het volgende te zien:

 2. Vul je domeinnaam in bij ‘Domeinnamen’ en kies de reCAPTCHA-versie die jij wilt

  Ga je voor reCAPTCHA v3 dan hoeft de bezoeker alleen een vinkje te zetten bij ‘Ik ben geen robot’. Bij v2 krijgt de bezoekers puzzels te zien, bijvoorbeeld de puzzel met stoplichten.

 3. Klik op de button ‘Verzenden’ en je krijgt twee sleutels te zien

  Bewaar deze sleutels goed.

 4. Gebruik de API-sleutels voor je website.

  Hieronder staan de instructies voor WordPress en Joomla.

  WordPress
  1. Ga rechts in het menu naar ‘Contact’ → ‘Integratie’.
  2. Je ziet ‘reCAPTCHA’ verschijnen, klik op ‘Setup Integration’.
  3. Voer de twee API-sleutels in die je bij Google hebt aangevraagd en klik op opslaan.

  Joomla
  1. Klik op ‘Extensies’ → ‘Plugins’
  2. Typ ‘reCAPTCHA’ in de zoekbalk en activeer de plugin
  3. Klik op de naam van de plugin
  4. Voer de twee API-sleutels in en klik op ‘Opslaan & afsluiten’
  5. Ga naar ‘Systeem’ → ‘Algemene instellingen’
  6. Kies bij ‘Standaard captcha voor ‘Captcha – ReCaptcha’
  7. Klik op ‘Opslaan & afsluiten’.

Je kunt nu gebruikmaken van een contactformulier

Zo, nu ben je klaar om nieuwe leads of contacten binnen te halen met je contactformulier. Het proces duurt slechts een paar minuten, maar het levert veel op. En je voorkomt spam reacties met reCAPTCHA. Heerlijk toch? Wil jij zelf ook een website bouwen? Bekijk dan onze scherp geprijsde hostingpakketten!