Een contentmanagementsysteem (CMS) heb je geen omkijken meer naar de techniek of de lay-out van een website. Je kunt snel teksten, afbeeldingen en video’s invoegen en bewerken. Wijzigingen doorvoeren in de structuur van de website is ook makkelijk, zolang je maar de juiste rechten hebt. We vergelijken hieronder de populairste systemen.

Zo werkt het

Een CMS is eigenlijk je basis van je nieuwe website. Het is een software die meestal op je webspace of eigen server wordt geïnstalleerd en die je via een webbrowser bedient. De meeste CMS systemen bieden de mogelijkheid om te kiezen tussen een veelvoud aan thema’s en plug-ins, waardoor het makkelijk wordt om de website aan te passen naar jouw wensen. Met behulp van de software kun je als beheerder een website opzetten en rollen toewijzen aan medewerkers. Auteurs kunnen content maken en redacteurs kunnen vervolgens de inhoud corrigeren. Een taakverdeling is zeer handig om grote website goed te laten functioneren. Medewerkers kunnen ‘minder snel iets kapot maken’, omdat de technologie, lay-out en inhoud gescheiden zijn.

Voorbeelden van een CMS

  • WordPress
  • Joomla
  • Drupal
  • Magento
  • Prestashop
  • Typo3

Elk systeem is weer anders en bepaalde systemen zijn eenvoudiger om aan te leren dan de ander. Hoe snel je jezelf een systeem aanleert, hangt deels ook af van je inzet en kennis. De kosten zijn ook verschillend, van aanschaf van het CMS, de templates, plug-ins en onderhoud. Het budget kun je zelf bepalen. Hoeveel kun je uitgeven? Wat wil je uitgeven aan een template of extra plug-ins?

Momenteel is WordPress het meest gebruikte systeem. Het is een populair CMS systeem, wat door circa 20% van alle websites wereldwijd gebruikt wordt. Goed beveiligd zijn, dat is een must. Door regelmatig de laatste updates te installeren, ook van de plug-ins, en het gebruik van een SSL-certificaat, dan ben je verzekerd van een goede beveiliging. Dit om cybercriminelen voor te blijven en mogelijke gaten te dichten. Uiteraard dient dit ook te gebeuren bij andere systemen zoals Joomla en Magento. Daarnaast moet je jouw website of webshop optimaliseren op zowel technisch als op content gebied om je website goed vindbaar te maken. Stel hiervoor een goede SEO-strategie op. SEO is belangrijk voor je organisatie, het waarom leggen we je hier uit.

Welk CMS is het beste voor mijn website?

Zoals je boven al kunt zien, dat zijn slechts enkele voorbeelden, bestaat de keuze uit diverse systemen. Het ligt er eigenlijk aan waarvoor je het gaat gebruiken. Iedere oplossing heeft z’n eigen voor- en nadelen. Het kiezen is afhankelijk van jouw situatie. Wat zijn de doelstellingen? Wil je een eenvoudig te beheren site met een aantal pagina’s, fotogalerij, een contactformulier en misschien een blog? Wil je het zelf onderhouden zonder enige technische kennis? Dan is WordPress in veel gevallen een goede keuze. Zoek je meer flexibiliteit en uitgebreide functionaliteiten? De systemen Joomla, Drupal of Typo3 zijn zeer geschikt. Wil je een uitgebreide webshop en heb je een hoger budget voor ontwikkeling? Dan is Magento aan te raden.

Meer weten?

Onze specialisten leggen het graag uit. Bel 088 333 4444 of stuur een e-mail naar support@protagonist.nl.